Januártól már nem a papír, hanem a műanyag közé kell dobni a tetrapak-dobozokat

Hulladék
2021 december 28., 06:49
comments 5

A Budapest Közművekhez tartozó FKF közleménye szerint 2022. január 1-től a tejes/gyümölcsleves kartondobozokat (vagyis a tetrapak-csomagolást) a kevert csomagolási hulladékok közé, vagyis a sárgafedelű kukákba kell gyűjteni, a kékfedelű kukákba ezen túl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető.

photo_camera Fotó: rtlklub

Az FKF közleménye szerint „az új rendszer mindenki számára egyszerűbb és előnyösebb: a lakosság és a Társaság eljárásrendjét is megkönnyíti, valamint rendkívül hasznos a fenntartható hulladékgazdálkodás és a környezet védelme szempontjából, egyben egy újabb lépés a körforgásos gazdaság felé”.

Terveik szerint így a papírhulladék további válogatására a jövőben már nem lesz szükség. Emiatt az FKF azt kéri, hogy januártól a kék fedelű kukákba kizárólag:

  • újságpapírt,
  • hullámpapírt,
  • csomagolópapírt
  • és összelapított kartondobozt tegyünk.

Ezzel együtt kérték, hogy a sárga fedelű kukákba továbbra is csak csomagolási hulladékot dobjon mindenki, és abba senki se dobjon egyéb műanyagot, például „kertiszék maradékát vagy háztartási berendezések alkatrészeit”. Azt is kérték, hogy a szelektív kukákba senki se dobjon „élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (olajos, zsíros, oldószeres) csomagolóanyagokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt