Franciaországban másodpercenként két új fertőzöttet regisztrálnak

járvány
2021 december 29., 20:26

Franciaország a jövő héttől további korlátozásokat vezet be a koronavírus-járvány miatt, miközben napok óta rekordokat dönt a naponta diagnosztizált új fertőzöttek száma, kedden már meghaladta a 200 ezret.

Franciaországban - az egészségügyi minisztérium adatai szerint - az elmúlt 24 órában a járvány tavalyi kitörése óta a legtöbb, 208 ezer új fertőzést diagnosztizálták. „Másodpercenként két új fertőzöttet regisztrálnak” - tudatta Olivier Véran miniszter szerdán egy parlamenti meghallgatáson. Ez francia és európai rekord is egyben. „Ilyen helyzetben még soha nem voltunk”- mondta Véran, és arra figyelmeztetett, hogy januártól akár napi 250 ezer új fertőzéssel is számolni kell.

Olivier Veran
photo_camera Olivier Veran Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

A francia kormány a hét elején új törvénytervezetet fogadott el, ami az oltási igazolást kívánja bevezetni karantén-intézkedések helyett. Az új tervet Jean Castex miniszterelnök és Olivier Véran miniszter jelentette be. Ennek értelmében jövő hétfőtől legalább három héten át ismét korlátozzák a nagyszabású rendezvényeket, megtiltják a közönség előtt tartott koncerteket, valamint az élet- és italfogyasztást a mozikban, színházakban és a tömegközlekedésen.

A kormány egyelőre nem tervez kijárási tilalmat az országban, és az éttermeket és a bárokat sem akarja lezáratni. A tanítás is újraindul az iskolákban, a tervek szerint január 3-án.

Az indiai-óceáni Réunion szigetén viszont január 1-től január 23-ig este kilenctől reggel öt óráig kijárási tilalom lesz érvényben.

A francia kórházakban már a delta variáns miatt is aggasztó a helyzet, ezt az omikron várhatóan tovább súlyosbítja majd. A miniszter figyelmeztette az oltatlanokat: ezúttal kevés az esélyük, hogy megússzák a fertőzést, a vírus ugyanis nagyon gyorsan terjed.

Franciaországban a lakosság 77 százalékát oltották be, és felgyorsították az emlékeztető oltások beadását is, de több mint 4 millió felnőtt továbbra is oltatlan. Az intenzív osztályokon több mint 3400 Covid-beteget ápoltak szerdán, vagyis tíz százalékkal többet, mint a múlt héten. (France24/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.