Őrizetbe vették az ugandai írót, aki nemrég arról is posztolt, hogy az elnök altábornagy fia el van hízva

2021 december 29., szerda 14:19
5

Őrizetbe vették az elismert ugandai írót, Kakwenza Rukirabashaiját, közölte az ügyvédje a hírügynökségekkel. A BBC beszámolója szerint egyelőre nem tudni, hogy miért tartóztatták le az írót, de nemrég Twitterén támadta az országot vezető Yoweri Musevenit, illetve fiát, Muhoozi Kainerugaba altábornagyot, akit többek között elhízottnak nevezett. Rubirabashaija arról is írt, hogy az elnöki család hatalmas szenvedést okozott az országnak.

A hatóságok nem erősítették meg Rubirabashaija letartóztatásának tényét, ugyanakkor ügyvédje, Eron Kiiza azt közölte a hatóságokkal, hogy a férfit a főváros, Kampala külvárosában, a rendőrségi hírszerzés központjában tartják fogva. Az ügyvéd elmondta azt is, hogy nem tudott kapcsolatba lépni az íróval, akit tudomása szerint hivatalosan még nem vádoltak meg semmivel.

Utolsó Facebook-posztjában kedden Rubirabashaija arról írt, hogy fegyveres emberek törtek be a házába, akik azt állítják magáról, hogy rendőrök, de nincs rajtuk egyenruha.

Rubirabashaija idén nyerte el a Pen Pinter Nemzetközi Bátorság-díjat, amit minden évben olyan írónak osztanak ki, akik üldöznek azért, mert leírja a véleményét. Legismertebb műve a Greedy Barbarian című szatirikus regény, amely egy elképzelt, rendkívül korrupt országban játszódik, illetve a Banán Köztársaság című műve, melyben arról írt, hogy hogyan kínozták meg, amikor 2020-ban őrizetbe vették.

Az idén 77 éves Museveni 1986 óta vezeti Ugandát, és gyakori feltételezések szerint fiát, a hadseregben nagyon befolyásos Kainerugabát látná szívesen utódjaként.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt