Akár 16 fok is lehet újévkor

időjárás
2021 december 30., 13:40
Napfelkelte a Salgótarjánt beborító köd fölött.
photo_camera Napfelkelte a Salgótarjánt beborító köd fölött. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön országos, középtávú előrejelzést juttatott el az MTI-hez, és eszerint 1-2 nap alatt több mint 10 Celsius-fokot is melegedhet a levegő az ország egyes részein.

Az előrejelzés alapján szilveszter napján néhol plusz 16 Celsius-fokot is mérhetnek majd, és csak az ország északkeleti részén várható némileg hűvösebb idő.

Bár napsütésre nagyon nem érdemes számítani, sokfelé ködös, borús lesz az idő, viszont érdemi csapadék sem várható.

Pénteken délnyugat, nyugat felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, és csak az északkeleti megyékben maradhatnak borult, párás vidékek, ködfoltokkal. Az ország északkeleti felén még várható szórványosan szitálás, kisebb eső, de estétől már inkább csak Borsodban, Szabolcsban valószínű csapadék. Több helyen lesz élénk, a középső országrészben néhol erős a szél.

A minimumok mínusz 1 és plusz 7, a maximumok általában plusz 9 és 16, északkeleten viszont csak plusz 2 és 8 Celsius-fok között alakulnak.

Szombatra a szélcsendes tájakon pára, köd képződhet. Ennek feloszlásáig délnyugaton is tartósabban felhős, borult maradhat az idő. Elsősorban az északkeleti, keleti megyékben reggelig előfordulhat eső, záporeső, ezt követően már nem valószínű érdemi csapadék. Napközben általában gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, többórás napsütéssel. Hajnalban sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a szél, ugyanakkor a délnyugati országrészben végig gyenge maradhat a légmozgás. Hajnalban 0 és plusz 7, délután általában 10 és 14 fok közötti értékeket mérhetnek, de a felhősebb északkeleti tájakon több fokkal hidegebb lehet.

Vasárnapra virradóra is többfelé köd képződik, amelynek egy része tartósan megmaradhat. Napközben északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de számottevő csapadék nem valószínű. Az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg helyenként a légmozgás. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 4 fok között, délután a napos tájakon 7-12, a tartósan borult, párás, ködös részeken csak plusz 2 és 6 fok közötti értékek várhatók - olvasható az előrejelzésben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.