Izrael szigorít: kültéren is kötelező lesz a maszk az ötven főnél nagyobb rendezvényeken

járvány
2021 december 30., 20:03
Ultraortodox zsidó maszkot visel az izraeli Bnei Brak egyik utcáján 2020. április 3-án
photo_camera Ultraortodox zsidó maszkot visel az izraeli Bnei Brak egyik utcáján 2020. április 3-án Fotó: Jack Guez/AFP

Izraelben szabad téren is kötelező lesz a maszkviselés az ötven főnél népesebb tömegeknél már csütörtök éjféltől az omikron koronavírus-változat elleni védekezés érdekében - jelentette a Jediót Ahronót című lap hírportálja, a ynet csütörtök este.

A cikk, amit az MTI szemlézett, idézi Nicán Horovic egészségügyi minisztert, aki szerint a kormány ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, és sokkal jobban állnak a világ más részeihez viszonyítva az omikron elleni védekezésben. Horovic figyelmeztetett, hogy nem szabad félvállról venni a koronavírust.

„Az elkövetkező hetekben többet meg fogunk tudni arról, miként viselkedik az omikron változat, milyen veszélyes, és mi kell ahhoz, hogy sikeresen átvészeljük ezt a hullámot” - mondta sajtótájékoztatóján a miniszter, aki szerint egyelőre nem indokolt a gazdaság leállításáról beszélni, és mindez nincs is napirenden.

Izraelben egyelőre csak az immunhiányos betegek számára engedélyezték a negyedik oltást, bár egyes szakértők már azt javasolják, hogy ez a lehetőség minden 60 év feletti állampolgár előtt nyitva álljon.

Csütörtökön megérkezett Izraelbe az első szállítmány a Pfizer gyógyszergyár tablettájából, amit szintén a koronavírus okozta betegség kezelésére szánnak. A tablettákat is először a veszélyeztetett csoportokba tartozó fertőzöttek számára teszik elérhetővé.

A koronavírus omikron változatának elterjedése nyomán Izraelben szerdán 3947 új vírushordozót azonosítottak, a mintegy 135 ezer teszt pozitivitási aránya 2,93 százalék volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.