Meghalt Kalász Márton, Kossuth-díjas költő

GYÁSZ
2021 december 30., 20:52
Kalász Márton átveszi a Magyar Örökség díjat a Pesti Vigadóban 2014. március 22-én
photo_camera Kalász Márton átveszi a Magyar Örökség díjat a Pesti Vigadóban 2014. március 22-én Fotó: Picasa / Thaler Tamás / Wikimedia

87 éves korában meghalt Kalász Márton Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, író, műfordító, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a nemzet művésze. Halála hírét az MMA közölte csütörtökön az MTI-vel.

Kalász Márton 1934. szeptember 8-án született Krisztmann Márton néven a Baranya megyei Sombereken.

Gondolkodását, nyelvezetét és művészi érdeklődését is meghatározta az a tény, hogy tízéves koráig csak németül beszélt; rendszeresen fordított és lektorált német szövegeket, járt Berlinben ösztöndíjasként, dolgozott a berlini Magyar Kulturális Intézet munkatársaként (1971-1974) és a stuttgarti Magyar Kulturális- és Tájékoztatási Központ igazgatójaként (1990-1994) is. A Magyarországon élő németek múltjára vonatkozó dokumentumok, visszaemlékezések, interjúk gyűjtője volt.

Egészen fiatal korával kezdődően Kalász néven publikált. Előbb az Európa Könyvkiadó, majd az Új Írás munkatársa volt, a nyolcvanas években pedig a Vigilia és a Jelenkor szerkesztőjeként dolgozott. Összesen 31 verseskönyvet írt, ezek közül az utolsó még nem jelent meg.

1998 és 1991 között a Vörösmarty Társaság, 2001 és 2007 között pedig a Magyar Írószövetség elnöke volt, és majdnem két évtizeden át tanított a Károli Gáspár Református Egyetemen. 2011-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt.

1971-ben és 1987-ben József Attila-díjat kapott, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2013-ban Kossuth-díjat kapott, 2016-ban a nemzet művészévé választották.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.