Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Megütköztek a háziorvosok Kásler utasításán

járvány
2021 december 30., 10:51
comments 2

Járási oltó- és tesztközpontok létrehozását javasolja a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja. Ezek a központok függetlenek lennének a háziorvosi rendelőktől és a szakrendelőktől, hogy azok „visszatérhessenek két éve elmaradt szűrési-gondozási tevékenységükhöz”, de külön díjazás ellenében a háziorvosok is dolgozhatnának ott.

A csoport közleménye szerint a háziorvosok „megütközéssel kapták kézhez” Kásler Miklós miniszter, Müller Cecília tisztifőorvos és György István államtitkár leveleit, utasításait az elmúlt napokban, amelyek javaslatukkal ellentétben nagyobb terhet rónának a háziorvosokra.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Egyrészt felesleges terhelésnek látják, hogy januárban minden háziorvosnak vállalnia kell egy hétvégét, amikor oltani fog. Ősszel ugyanis többségében már beadták a harmadik adagot azoknak a pácienseknek, akik csak a háziorvosi rendelőbe tudtak elmenni érte. Mivel egy-egy praxisban várhatóan kevesen fognak jelentkezni,

„az oltóanyag racionális felhasználása megoldhatatlan, bizonyosan nagy mennyiségű oltóanyagot kellene kidobni felhasználatlanul”.Azt kérik, hogy az elrendelt kötelezettséget praxisközösségek, ugyanazon a telephelyen dolgozó háziorvosok és más alapellátási szerveződések is teljesíthessék.

Másrészt szeretnék, ha felülvizsgálnák azt az utasítást, miszerint a háziorvosoknak minden nem fogadott hívásra reagálniuk kell. A MOK szerint ez „a praxisok döntő többségében technikailag nem biztosítható”.

Harmadrészt kritizálják azt is, hogy Kásler elrendelte, a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet, ha máshol nem megy, akkor „a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol.” Azt írják, ez „az omikron variáns árnyékában az ellátó személyzet indokolatlan és felesleges veszélyeztetésével jár”.

A MOK szerint általános kötelezettségek helyett azokra a háziorvosokra kellene koncentrálni, akik oltási, tesztelési, ellátási gyakorlatukban elmaradtak. Az ő esetükben akár hatósági bírság kiszabását is elképzelhetőnek tartják, „melyhez mielőbbi minőségbiztosítási rendszer és szakfelügyelői hálózat bevezetésének kiépítése szükséges, az elvárható szakmai standardokat teljesítő többség védelme érdekében”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt