Megütköztek a háziorvosok Kásler utasításán

járvány
2021 december 30., 10:51
comments 2

Járási oltó- és tesztközpontok létrehozását javasolja a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja. Ezek a központok függetlenek lennének a háziorvosi rendelőktől és a szakrendelőktől, hogy azok „visszatérhessenek két éve elmaradt szűrési-gondozási tevékenységükhöz”, de külön díjazás ellenében a háziorvosok is dolgozhatnának ott.

A csoport közleménye szerint a háziorvosok „megütközéssel kapták kézhez” Kásler Miklós miniszter, Müller Cecília tisztifőorvos és György István államtitkár leveleit, utasításait az elmúlt napokban, amelyek javaslatukkal ellentétben nagyobb terhet rónának a háziorvosokra.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Egyrészt felesleges terhelésnek látják, hogy januárban minden háziorvosnak vállalnia kell egy hétvégét, amikor oltani fog. Ősszel ugyanis többségében már beadták a harmadik adagot azoknak a pácienseknek, akik csak a háziorvosi rendelőbe tudtak elmenni érte. Mivel egy-egy praxisban várhatóan kevesen fognak jelentkezni,

„az oltóanyag racionális felhasználása megoldhatatlan, bizonyosan nagy mennyiségű oltóanyagot kellene kidobni felhasználatlanul”.Azt kérik, hogy az elrendelt kötelezettséget praxisközösségek, ugyanazon a telephelyen dolgozó háziorvosok és más alapellátási szerveződések is teljesíthessék.

Másrészt szeretnék, ha felülvizsgálnák azt az utasítást, miszerint a háziorvosoknak minden nem fogadott hívásra reagálniuk kell. A MOK szerint ez „a praxisok döntő többségében technikailag nem biztosítható”.

Harmadrészt kritizálják azt is, hogy Kásler elrendelte, a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet, ha máshol nem megy, akkor „a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol.” Azt írják, ez „az omikron variáns árnyékában az ellátó személyzet indokolatlan és felesleges veszélyeztetésével jár”.

A MOK szerint általános kötelezettségek helyett azokra a háziorvosokra kellene koncentrálni, akik oltási, tesztelési, ellátási gyakorlatukban elmaradtak. Az ő esetükben akár hatósági bírság kiszabását is elképzelhetőnek tartják, „melyhez mielőbbi minőségbiztosítási rendszer és szakfelügyelői hálózat bevezetésének kiépítése szükséges, az elvárható szakmai standardokat teljesítő többség védelme érdekében”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.