Százával akadtak el a hóban az idióta kaliforniai sofőrök, bár mindenütt ott villogtak a figyelmeztetések, hogy ne menjenek arra

idióta rekordok
2021 december 30., 09:43
comments 8
photo_camera Jó ötletnek tűnt! Fotó: -/AFP

A Sierra Nevada hegység észak-kaliforniai szakasza, például a Lake Tahoe környéke a különösen havas teleiről híres: az évi átlagos leeső hómennyiség közel 5 méternyi, ezen belül már december is igen gazdag hóban, január meg egyenesen a rekorder hónap, átlagosan több mint 110 centiméterrel.

De a helyi és átutazó autósok a jelek szerint ebből sem tanulnak.

A környéken karácsony óta tomboló hóviharok ellenére tegnap annyian eredtek útnak kocsival, hogy a végén több száz autó rekedt meg az eltorlaszolt hegyi utakon.

A helyiek taktikája lenyűgözően egyszerű volt: nekivágtak, majd amikor szembesültek azzal, hogy az autópályát lezárták, két iskolára bomlottak. A sofőrök kisebbsége a tisztítatlan autópályán haladt tovább, amíg el nem akadt a hófúvásban. A többség még cselesebb volt. Ők úgy gondolkoztak, hogy ha annyira durva a helyzet, hogy már az autópályát sem tudják takarítani, mi lenne logikusabb, mint letérni valami sokkal kisebb mellékútra.

Ennek a műfajnak a legnépszerűbbje a Quincy-La Porte Road nevű kétsávos földút volt, amit minden tél elején eleve lezárnak az autóforgalom elől, hogy csak motoros szánosok használhassák. Mivel a Google Maps ezt alternatívának mutatta, autósok százai választották ezt az útvonalat, annak ellenére, hogy - mint azt a Reno Gazette Journalnak nyilatkozó rendőr elmondta - az utat télire ráadásul kapuval zárják le. Megkerülték, megoldották.

Brian Danielson autópálya-rendőr a helyzet érzékeltetésére elmondta, hogy az autósok tömegei olyan durva hóviharban indultak útnak, hogy a környéken szolgálatot teljesítő két hóekével sokáig a telephelyről sem tudtak kiállni. Az emlegetett útra pedig néhol fák, máshol meg villanyvezetékek dőltek a rájuk rakódott hó miatt. De a kitartó sofőrök ezeket egyszerűen megkerülték és mentek tovább, amíg végleg el nem akadtak, majd hívták a hatóságokat.

link Forrás

A helyzet annyira eldurvult, hogy az autópálya-rendőrség kétségbeesett humorú Facebook- és Twitter-posztokkal próbálta meg legalább azokat otthonmaradásra bírni, akik még nem vágtak neki.

link Forrás

A sima figyelmeztetések mellett kiposztolták például azt a három legnépszerűbb okot, amivel az elakadt sofőrök a hóviharban történt autózásukat indokolták:

1.) szupermarketbe indultam
2.) moziba indultam Renóba
3.) csak meg akartuk nézni a havat

A rendőrök kínjukban összegyűjtötték a kedvenc sofőrös sztorijaikat is.

  • Egy fickó az autópályán, a még működő sávjában állt meg hóláncot igazítani.
  • Charles Caster autópálya-rendőr (tükörfordításban: Sószóró Károly) megállított egy autóst, hogy takarítsa le a kocsiját, mert 80 centi hó állt a tetején, amit a mögötte haladókra sodort a szél. A sofőr reakciója: látta volna, előtte mennyi hó volt rajta korábban!
  • Egy sofőr egy lezárt út szájánál azt mondta a rendőrnek, hogy a havat nézni jöttek, és aztán vacsorázni akarja vinni a feleségét a North Tahoe-i Ritz szállóba. Amikor meghallotta, hogy erre nem mehet, megvonta a vállát, hogy akkor keres más utat. 3 óra vezetés várt rá.
  • Egy öttagú családot - benne pár éves gyerekekkel - két óra után mentettek ki a hóból. Ők, látva, hogy az autópályát lezárták, a jól látható, villogó táblákat figyelmen kívül hagyva tértek rá egy földútra, mert a Google Maps azt mondta.
  • Egy másik családot, akik 3 villogó ÚTLEZÁRÁS táblát hagytak figyelmen kívül, a rendőrség, az elektromos művek és egy autómentős cég 20 órás közös munkájával tudtak kimenteni. Esetükben azért tartott ennyi ideig a dolog, mert odafelé két hóeke is elakadt, illetve mentés közben az egyik jármű kidöntötte a villanyvezetéket, amit előbb fel kellett állítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.