Zárt ajtók mögött egyeztetett Márki-Zay Péter és Jakab Péter

POLITIKA
2021 december 30., 17:39
comments 6
photo_camera Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Fotó: botost/444.hu

Csütörtökön Hódmezővásárhelyre utazott Jakab Péter, a Jobbik elnöke, hogy találkozzon Márki-Zay Péter polgármesterrel, illetve közös ellenzéki miniszterelnök-jelölttel.

A találkozóról, ami zárt ajtók mögött zajlott, mindkét politikus beszámolt közösségi oldalán, de a posztjaikban egyikük sem árult el részleteket arról, pontosan miről is volt szó a megbeszélésen.

„Az ellenzéki egység a győzelem kulcsa. Vigyázni kell rá minden körülmények között. Ma személyesen mentem el a közös miniszterelnök-jelölthöz Hódmezővásárhelyre, hogy felhívjam a figyelmet ennek fontosságára” - írta a Facebookon Jakab. Márki-Zay még ennél is szűkszavúbb volt Instagram-posztjában.

A Telex megkérdezte a politikusokat, miről volt szó, és bár mindketten pozitívnak mutatkoztak, mégis úgy tűnik, hogy alapvető kérdésekben sem értettek egyet a felek.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke
photo_camera Jakab Péter, a Jobbik elnöke Fotó: botost/444.hu

Például abban, hogy a Jobbiknak milyen anyagi lehetőségei vannak, és mennyiben járul hozzá a közös ellenzéki kampányhoz.

Jakab korábban azt írta, hogy a Jobbiknak komoly teher a számvevőszék által több tételben kiszabott, több százmillió forintos büntetés, de még így is az ő pártjuk teszi be a legtöbbet a közös kampányba - kétszer annyit, mint a többi párt együtt. Márki-Zay ellenben azt hangsúlyozta, hogy a pártok együttes hozzájárulása sem éri el azt az összeget, amit az ő stábja bocsát a közös kampány rendelkezésére.

A másik vitás pont a hetedik frakció kérdése, amihez a hódmezővásárhelyi polgármester ragaszkodni látszik, ellenben a Jobbik nem támogatja az ötletet.

Jakab a Szabad Európának adott csütörtöki interjújában egyenesen úgy fogalmazott, hogy aki az előválasztás szabályainak lefektetése után „új parlamenti frakciót szeretne létrehozni belőlük, az a választói akarat semmibevétele.” Márki-Zay erre annyit reagált, hogy értik egymás álláspontját ebben a kérdésben, de egyelőre nem sikerült megállapodniuk. (Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.