Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

A covid miatt karantén alá helyezett Hszianban állítólag nem jut elég élelem a város 13 millió lakosának

2021 december 31., péntek 15:01
1

A teljes karantén alá helyezett Hszianban vannak olyan lakosok, akik azt állítják, nem jut mindenkinek elég élelmiszer és alapvető háztartási cikk, a hatóságok viszont azt bizonygatják, hogy mindenkit el tudnak látni a megfelelő mennyiséggel.

A tizenhárom millió lakosú kínai metropoliszban kilenc napja rendelték el, hogy mindenki maradjon otthon, miután nagyon megugrott a fertőzöttek száma, így próbálják elejét venni, hogy még jobban eldurvuljon a helyzet. Lezárták a buszpályaudvarokat, lemondták a kifelé induló repülőjáratokat, és több millió tesztet végeznek naponta.

Eleinte háztartásonként egy ember minden második napon elmehetett bevásárolni, de hétfőn szigorítottak, és már csak covid-teszt miatt lehet elhagyni a lakást.A kormány azt közölte, hogy minden háztartást ellátnak a szükséges élelmiszerekkel és más alapvető cikkekkel, de a kínai közösségimédia- oldalon, Weibon egyre több poszt jelent meg az elmúlt napokban arról, hogy sok családhoz még mindig nem érkeztek meg ezek a csomagokat és küszködnek. Egy videó is körbejárt, amin hsziani lakosok dühösek vitatkoznak a rendőrökkel az élelmiszerhiány miatt.

A körzeti hivatal munkatársai élelmiszercsomagokat visznek a lezárt háztartásokba Hszianban. Fotó: LIU XIAO/Xinhua via AFP

Az állami tulajdonú lap, a Global Times arról írt, hogy több helyen az élelmiszert lakóparkok bejáratához vitték ki, de nem volt elég önkéntes ahhoz, hogy ezeket a csomagokat aztán a lakók ajtajához is elvigyék. Emellett állítólag futárokból is hiány van, mert sokan maguk is karanténba kerültek.

A hatóságok szerdán elismerték, hogy „a személyzet alacsony jelenléte, valamint a logisztikai és elosztási nehézségek” problémákhoz vezettek a város alapvető ellátásában. Csütörtökön azonban az ország kereskedelmi minisztériuma azt közölte a sajtóval, hogy Hszian lakosai „elégséges” módon hozzájutnak az alapvető készletekhez. Ezután a tv-ben is védőruhába öltözött munkásokat mutattak, akik tojást, húst és zöldségeket szortíroztak szatyrokba, mielőtt kiszállították volna őket. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt