„Ha megpróbáltok kirúgni, elpusztítalak benneteket” - mondta Orbán néppárti vezetőknek a New York Times szerint

január 3., hétfő 14:39
39
Orbán Viktor és Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén 2018. szeptember 11-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Hosszú elemzést tett közzé hétfőn a New York Times Orbán Viktor és az Európai Unió viszonyáról, és arról, hogy miként nézte végig az európai közösség, ahogy a magyar miniszterelnök egy illiberális államot épít fel a kontinens közepén.

A cikk, amit a lap brüsszeli tudósítója, Steven Erlanger és Benjamin Novak jegyez, több mint egy tucat volt és jelenlegi uniós vezetővel készített interjú nyomán készült.

A magyar bel- és külpolitikát ismerő olvasóközönség számára az összefoglalóban kevés új, eddig ismeretlen részlet olvasható - ezzel együtt a szöveg, ilyen rövid terjedelmében, viszonylag pontos rekonstruálása annak a folyamatnak, aminek a végén a Fidesz kiszorult az európai fősodorból.

Az írás végigveszi a viszony megromlásának legfontosabb állomásait a médiatörvény és az alkotmány kétharmados elfogadásától kezdve a migrációs krízisen át a Néppárton belüli konfliktusokig.

A magyar szemszögből legérdekesebb és talán egyedüliként újszerűnek mondható részlet az utolsó bekezdések egyikében található.

E szerint 2018 májusában, nem sokkal a Fidesz újabb kétharmados győzelme után, Orbán Brüsszelben asztalhoz ült Joseph Daul akkori pártelnökkel és későbbi utódjával, Manfred Weberrel (akit egyébként a cikkben is megszólaltat a lap).

A szerzők egy tisztviselőre hivatkoznak, akit azonnal értesítettek a találkozón elhangzottakról - az ő beszámolója szerint pedig Daulék figyelmeztették a magyar miniszterelnököt, hogy ha folytatja agresszív politikáját, veszélybe kerülhet a Fidesz néppárti tagsága.

Orbán a forrás szerint a friss kétharmaddal a háta mögött „úgy érezte magát, mint aki szteroidon van”, és kőkeményen visszavágott a néppárti vezetőknek:

„Ha megpróbáltok kirúgni, elpusztítalak benneteket.”

A Fidesz végül csak 2021 tavaszán lépett ki a Néppártból, jóllehet évekkel korábban eldőlt már a sorsa.

Manfred Weber, aki csúcsjelöltnek készült, a 2019 tavaszi EP-választás előtt már nem akart frontot nyitni a Néppártban akkor már felfüggesztett Fidesszel, és ugyan az év végén már biztosnak látszott a szakítás, a koronavírus-válság kitörése miatt formálisan erre csak a 2021-es évben került sor.

A New York Times cikke ezen a linken elérhető.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt