Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Izraelben az időseknek elkezdték beadni a negyedik oltásokat is

január 3., hétfő 13:26
Izraelben megkezdődött a negyedik oltási kampány is Fotó: JACK GUEZ/AFP

Hétfőn az izraeli hatóságok lehetővé tették, és felajánlották a 60 évnél idősebb állampolgároknak, hogy felvegyék a negyedik koronavírus elleni oltásukat is.

Ez a lehetőség eddig csak a legyengült immunrendszerrel rendelkező lakosok és egészségügyi dolgozók egyes csoportjai számára állt fenn.

A kormányzat egészségügyi szakértői múlt héten azt mondták, hogy egyelőre további elemzésekre és kutatási eredményekre várnak, mielőtt engedélyeznék a negyedik oltást a lakosság teljes körében.

Naftali Bennett miniszterelnök aztán néhány nappal később közölte, hogy az újabb emlékeztető oltás mindenki számára elérhető lesz, aki 60 éves vagy idősebb, és aki az utolsó oltását legalább négy hónappal ezelőtt kapta.

Bennett azt is nyilatkozta, hogy egyelőre a legveszélyeztetettebbeket kell megvédeni az omikron variánstól, mert az egészen más formában terjed, mint az előző hullámban meghatározó delta variáns. Így arról nem született még döntés, hogy a negyedik oltás mindenki számára elérhető lesz-e a közeljövőben.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Izraelben hétfőn több mint 6500 pozitív esetet regisztráltak, ami hónapok óta a legmagasabb napi adat. A járványügyi szakemberek szerint az omikron változattól - ami fertőzőbbnek tűnik, de kevésbé súlyos betegséget okoz mint a delta -, 1000 fertőzöttből körülbelül 3 ember kerül kórházba. Viszont az esetszámok meredek emelkedése miatt így sem becsülik alá a kockázatot, mert az heteken belül elérheti akár az 50 ezret is az országban.

A múlt héten a kormány visszavonta az oltott emberekre vonatkozó karantén-követelmények egy részét, attól tartva, hogy a szabályok tízezreket érinthetnek, és de facto zárlathoz vezethetnek. Az új szabályok szerint a teljesen beoltott emberek elkerülhetik a karantént, amint negatív a vírustesztjük.

A minisztérium szerint Izrael 9,3 millió lakosából körülbelül 6,4 millióan kapták meg az első, 5,8 millióan a második és 4,1 millióan a harmadik oltást. (Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt