Izraelben az időseknek elkezdték beadni a negyedik oltásokat is

járvány
2022 január 03., 13:26
photo_camera Izraelben megkezdődött a negyedik oltási kampány is Fotó: JACK GUEZ/AFP

Hétfőn az izraeli hatóságok lehetővé tették, és felajánlották a 60 évnél idősebb állampolgároknak, hogy felvegyék a negyedik koronavírus elleni oltásukat is.

Ez a lehetőség eddig csak a legyengült immunrendszerrel rendelkező lakosok és egészségügyi dolgozók egyes csoportjai számára állt fenn.

A kormányzat egészségügyi szakértői múlt héten azt mondták, hogy egyelőre további elemzésekre és kutatási eredményekre várnak, mielőtt engedélyeznék a negyedik oltást a lakosság teljes körében.

Naftali Bennett miniszterelnök aztán néhány nappal később közölte, hogy az újabb emlékeztető oltás mindenki számára elérhető lesz, aki 60 éves vagy idősebb, és aki az utolsó oltását legalább négy hónappal ezelőtt kapta.

Bennett azt is nyilatkozta, hogy egyelőre a legveszélyeztetettebbeket kell megvédeni az omikron variánstól, mert az egészen más formában terjed, mint az előző hullámban meghatározó delta variáns. Így arról nem született még döntés, hogy a negyedik oltás mindenki számára elérhető lesz-e a közeljövőben.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Izraelben hétfőn több mint 6500 pozitív esetet regisztráltak, ami hónapok óta a legmagasabb napi adat. A járványügyi szakemberek szerint az omikron változattól - ami fertőzőbbnek tűnik, de kevésbé súlyos betegséget okoz mint a delta -, 1000 fertőzöttből körülbelül 3 ember kerül kórházba. Viszont az esetszámok meredek emelkedése miatt így sem becsülik alá a kockázatot, mert az heteken belül elérheti akár az 50 ezret is az országban.

A múlt héten a kormány visszavonta az oltott emberekre vonatkozó karantén-követelmények egy részét, attól tartva, hogy a szabályok tízezreket érinthetnek, és de facto zárlathoz vezethetnek. Az új szabályok szerint a teljesen beoltott emberek elkerülhetik a karantént, amint negatív a vírustesztjük.

A minisztérium szerint Izrael 9,3 millió lakosából körülbelül 6,4 millióan kapták meg az első, 5,8 millióan a második és 4,1 millióan a harmadik oltást. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.