Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Kínában már kezdik unni a lezárásokat, amiket már egyetlen új fertőzés miatt is elrendelhetnek

Lezárt tartalom a Kör tagjainak járvány
2022 január 3., 15:47
comments 4

Hétfői hírek szerint csökkent, és – december 24. óta először – száz alá ment az új koronavírus-fertőzések száma Kína egyik tízmilliós nagyvárosában, a Senhszi tartományban fekvő Hszianban.

A 13 milliós metropoliszt Kína zéró covid politikájának eredményeképp decemberben teljesen lezárták, miután ugrásszerűen megnőtt az új esetek száma. A teljes lezárást úgy kell érteni, hogy senki nem hagyhatta el a várost. Leálltak a buszpályaudvarok, a repülőjáratok, és az utakat is lezárták. Bár a lezárás elején néha-néha még elhagyhatta egy személy a lakást, hogy bevásárolni menjen, a szigorítások után már csak covidtesztért mehetett ki bárki az utcára. Peking hangsúlyozta, hogy minden háztartásba elegendő élelmiszert és háztartási cikket juttatnak el, de a közösségi oldalakon sokan arról írtak, hogy nem jutott nekik étel.

A hatóságok az elmúlt hetekben tömeges tesztelésekkel próbálták megfékezni a vírus terjedését, és most úgy tűnik, ez a módszer és a szigorú lezárások működnek. Hszian város nevét eddig főleg az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző agyagkatonák miatt ismerte a világ, most azonban azzal került be a hírekbe, hogy itt alakult ki a legnagyobb gócpont a járvány 2019-20-as vuhani kirobbanása óta.

A városban már 1600 felett van a koronavírus-fertőzéses esetek száma, ami innen Európából nem tűnik soknak, pláne a 13 millió lakoshoz képest, de Kína eddigi járványkezelési eredményei, illetve a zéró covid politika mellett ez új fejlemény. Az új gócpont miatt az év utolsó hetében olyan magas számokat produkáltak, amilyenek nem voltak az országban 2020 márciusa óta. A lezárás is a vuhanihoz hasonló: a legtöbb bolt zárva van, az utcák üresek.

photo_camera Üres utcák a lezárt Hszianban, Kínában 2021. december 31-én. Fotó: STR/AFP

A hatóságok mindent bevetnek, hogy megállítsák a fertőzés terjedését. Az elmúlt napokban bejelentették két tisztviselő leváltását, de részleteket nem árultak el, csak azt mondták, ezzel erősítették a covid elleni harcot. Mindketten a város legfertőzöttebb részén látták el munkájukat.

A zéró covid politika lényege, hogy ha csak egyetlen esetet is regisztrálnak valahol, azonnal lezárnak mindent, amit csak lehet, és igyekeznek megakadályozni a további fertőzéseket. A határokat csak kevés ember lépheti át, akár ki-, akár beutazásról legyen szó. Akit a kínai hatóságok egyáltalán beengednek az országba, arra akár három hét karantén is várhat.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt