Szenvedélyes, szabadszájú, karmolós, radikális: sorra emlékeznek meg az ellenzéki vezetők Homonnay Gergelyről

POLITIKA
2022 január 03., 11:14
comments 15

Felkavarta a magyar nyelvű Facebook politizáló közegét Homonnay Gergely ellenzéki aktivista, blogger és író szilveszteri római halála egy klub mosdójában. Nem is csoda, már csak azért sem, mert Homonnay élete utolsó pillanatáig elképesztően aktívan posztolt, december utolsó napjaiban is naponta 5-10 bejegyzést.

A 2018 utáni kormányellenes demonstrációk egyik szervezője vállaltan DK-szimpatizáns volt, nem véletlen, hogy Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc is megemlékezett róla. Rövid megemlékezéseikben mindketten utaltak Homonnay harcias, konfrontatív természetére.

"Őszinte volt, néha karcos és megbotránkoztatott sokakat. Egy olyan világban, ahol az a baj, hogy már túl kevés dolgon botránkozunk meg. Hiányzoni fog, nagyon!"

- írta Dobrev, a szövegét egy közös szelfijükkel illusztrálva.

link Forrás

"Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek."

- posztolta Gyurcsány, behozva a képbe a blogger-író legnépszerűbb hősét, a macskáját, Erzsit.

Szintén Homonnay dühét és még az ellenzéki táboron belül is konfrontatív természetét emelte ki Karácsony Gergely főpolgármester egy közös fotó kíséretében:

"Szabadszájú volt, radikális és kritikus azokkal szemben is, akik hozzá hasonlóan gondolkodtak. Civil volt, aki értett a tömeg nyelvén, polgár volt, aki egy jobb, igazságosabb és elfogadóbb országban akart élni, ezért küzdött dühösen és türelmetlenül itthon és Olaszországból is. Demokrata volt és hazafi."

link Forrás

Bősz Anett is egy belső konfliktus felidézésével kezdte a megemlékezését:

"Az ismeretségünk egy összecsapással kezdődött. Aztán Gergő kitalálta a fehér sapkát mint szimbólumot, és nem volt más választásunk: mindenkinek ki kellett jönni a billentyűzet mögül, kezet fogni, és személyesen beszélgetni. Akkor és azóta is flottul ment minden. Nem volt egy a stílusunk, de egyet nem lehet tőle elvitatni: kérlelhetetlen polgárjogi harcos volt, és nem akart megállni addig, amíg Magyarországból egy európai, szabad, demokratikus jogállam lesz."

A liberálisok politikusa posztjában később azt is felidézte, hogy Homonnay egyik utolsó karitatív akciója egy jól tanuló, de anyagi helyzete és a covid miatt tanulási problémákkal küzdő érdi kislány megsegítése volt, amit a városban élő Bősz kíván folytatni.

Szél Bernadett saját bejegyzésében szintén felidézte, hogy Homonnay találta ki a fideszes rabszolgatörvény elleni tüntetéseken debütált, tiltakozásból viselt fehér sapkát:

“Legyen erőtök” — ezt írta nekünk, még amikor Olaszországba költözött. Akkor pont a fehér sapkáról beszéltünk, amit ő talált ki, és arról, hogy ha kell, gyalog hazajön a kampányra... Felfoghatatlan. Nyugodj békében Gergő."

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes azt emelte ki, hogy a civil aktivistának mekkora szerepe volt az ellenzéki összefogás létrehozásában:

"Sokat tettél azért, hogy megszülessen az összefogás. Sokat mentél civilektől a politikusokig, hogy csak együtt sikerülhet. Együtt vagyunk, együtt is maradunk. Isten nyugosztaljon, Gergő! 🙏"

A DK-s Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes pedig simán csak szomorú lett a hír hallatán:

"Jaj, Gergő Homonnay! 🖤 Nyugodj békében!"


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.