Tavaly 40 százalékkal több lakáshitelt vettek fel a magyarok

január 3., hétfő 5:56
18

Minden eddiginél jobban felpörgött tavaly a lakossági hitelpiac. Novemberben az egy évvel korábbinál majdnem 33 százalékkal több, 111,4 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a háztartások, az év végi időszakban szokatlanul erős kereslethez valószínűleg az októbertől elérhető Zöld Otthon Lakáshitel is hozzájárult, írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

  • A fogyasztási hiteleknél változatosabb a kép: a személyi kölcsönöknél 38,3 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket, ami valamennyire elmaradt az októberi szinttől, de az egy évvel korábbi 23,9 milliárdot jócskán meghaladta.
  • A szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt is stabil a kereslet, a novemberi 9,3 milliárd forintnyi új szerződés csak hajszállal maradt el az előző havitól.
  • A babaváró kölcsön viszont történetének egyik leggyengébb hónapját zárta: az új szerződések értéke 37,6 milliárd forint volt, ami mind az októberi 44,5 milliárdtól, mind az egy évvel korábbi 49,7 milliárdtól jóval elmarad.

Az MNB első tizenegy havi számai alapján történetének legerősebb évét zárhatja a lakossági hitelpiac.

Ez elsősorban a lakáshiteleknek köszönhető, amiknél 2021. január eleje és november vége között csaknem 40 százalékkal nőtt az új szerződések összege, megközelítve az 1200 milliárd forintot.Jóval visszafogottabban, de stabilan nőtt a fogyasztási hitelek piaca is: az itt kimutatott 1142,8 milliárd forintos volumen 6,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt