Újra kigyulladt a dél-afrikai parlament

január 3., hétfő 17:40

Miután vasárnap úgy tűnt, sikerült megállítani a Dél-Afrikai Köztársaság parlamentjében pusztító tüzet, hétfőn újra lángra kapott a fokvárosi épület - írja a BBC.

A dél-afrikai parlament hétfőn. Fotó: RODGER BOSCH/AFP

A vasárnapi tűzben szinte teljesen megsemmisült a dél-afrikai törvényhozás alsóházának ülésterme, és az épületegyüttes 1880-as években épült legrégebbi részei is megrongálódtak. A hatóságok már vasárnap figyelmeztettek, hogy hiába sikerült a kiérkező tűzoltóknak eloltaniuk a tüzet, a lángok újra felcsaphatnak, mert az épületben sok a parketta és a szőnyeg, amelyben megmaradhat a parázs.

A tüzet a rendőrség gyanúja szerint szándékosan okozták, vasárnap őrizetbe is vettek egy 49 éves férfit, akit betöréssel és gyújtogatással gyanúsítanak. Az ügyben nyomozó különleges egység szóvivője szerint a férfi egy irodai ablakon keresztül mászhatott be az amúgy üresen álló épületbe. A gyanúsítottat kedden állítják bíróság elé. Nosiviwe Mapisa-Nqakula, a nemzetgyűlés szóvivője azt nyilatkozta, ha bebizonyosodik, hogy a tüzet tényleg egy gyújtogató okozta, akkor az esetet a dél-afrikai demokrácia elleni támadásnak kell tekinteni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt