Másfél nap alatt sikerült megfékezni a fokvárosi parlamentben pusztító tüzet

külföld
2022 január 04., 12:38

Sikerült megfékezni kedden a dél-afrikai parlament épületében pusztító tüzet, amelynek következtében az alsóházi ülésterem teljesen megsemmisült - közölték a helyi hatóságok.

A vasárnap keletkezett tűz miatt egy 49 éves férfit őrizetbe vettek gyújtogatás és más bűncselekmények gyanújával. A gyanúsítottnak hét nap múlva kell megjelennie a bíróság előtt, hogy határozzanak arról, óvadék ellenében szabadlábra helyezik-e. A férfi ügyvédje azt mondta, védencéből "bűnbakot" csinálnak, és ártatlannak fogja vallani magát.

photo_camera Fotó: RODGER BOSCH/AFP

A parlament új szárnyában működő alsóház épületrésze teljesen romba dőlt - közölte Ian Schnetler, a fokvárosi tűzoltóság vezetője.

A tüzet sikerült elfojtani, a tűzoltók most szobáról szobára vizsgálják át az épületkomplexumot, hogy felderítsék és eloltsák a még megmaradt kisebb tűzfészkeket. Ez hosszú folyamat, mert egyes helyiségekben ehhez szét kell bontani a belső faborítást is - közölte a városvezetés.

A tűz először vasárnap lángolt fel, hétfő délelőtt ugyan rövid időre meg tudták fékezni, de az erős szél miatt délutánra a lángok ismét felcsaptak az épület tetején, és további súlyos károkat okoztak. Nagyjából éjfél utánra tudták a tüzet teljesen eloltani. Az 1884-ben épült, a felsőháznak helyt adó régi épületszárny teteje is részben leszakadt, több iroda megrongálódott.

A tűz keletkezésének okát még nem tudni pontosan. Nem kizárt, hogy a három részből álló épületkomplexum műszaki hibái is közrejátszottak abban, hogy a lángok ilyen hatalmas pusztítást okoztak.

A Dél-afrikai Köztársaság parlamentje Fokvárosban működik, míg a kormány székhelye az onnan 1400 kilométerre fekvő Pretoriában van. (MTI/dpa)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.