Rekord számú, több mint 28 000 menekült kelt át tavaly a La Manche-csatornán

külföld
2022 január 04., 06:43

Tavaly legalább 28 395 menekült kelt át csónakokon a La Manche-csatornán Franciaországból az Egyesült Királyságba – jelentette kedden a PA hírügynökség brit kormányzati adatok elemzése alapján. Ez több mint háromszorosa a 2020-as adatoknak. A csúcs novemberben volt, akkor a kedvező időjárási körülmények miatt közel 6900 menekült ért partot Angliában. November 11-én még a napi rekord is megdőlt, 1185 ember érkezett egy nap alatt.

Ilyen csónakokkal próbálnak menekültek nekiindulni a La Manche csatornának.
photo_camera Szeptemberben többek között ilyen csónakokkal próbáltak menekültek nekiindulni a La Manche-csatornának. Fotó: Mehdi Chebil/Hans Lucas via AFP

Az embercsempészek több ezer fontot kérnek az útért, a forgalmas tengeri útvonalon biztonságosnak semmiképp sem nevezhető csónakokon indítják útnak a menekülteket. A magasabb szám annak is köszönhető, hogy nagyobb, 28 személyre kialakított felfújható csónakokat küldenek, melyekbe akár 50 menekültet is bezsúfolnak. Ezt a terhelést viszont nem mindig bírják a csónakok, ezért több tragédia is történt a közelmúltban. Legutóbb november végén 27 menekült fulladt meg, miután a csónakjuk elsüllyedt.

A Franciaországokból érkező menekültek miatt megnőtt a feszültség a két ország között, mindkét kormány egymásra mutogat. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.