Joe Biden nagy beszéddel készül a január 6-i zavargások évfordulójára

külföld
2022 január 05., 09:35
comments 2

"Csütörtökön az elnök elmondja az igazságot arról, ami történt, szemben a hazugságokkal, amiket azóta is terjesztenek" - közölte a Fehér Ház Joe Biden január 6-i terveiről. Aznap lesz az évfordulója az amerikai közelmúlt egyik legfelkavaróbb eseményének, a Capitolium ostromának.

Donald Trump hívei 2021. január 6-án erőszakkal törtek be a Capitolium épületébe.
photo_camera Donald Trump hívei 2021. január 6-án erőszakkal törtek be a Capitolium épületébe. Fotó: SAUL LOEB/AFP

Január 6. fontos napja az amerikai politikai naptárnak, az elnökválasztást követő évben aznap hirdetik ki a választás hivatalos végeredményét. 2021. január 6-án tragikusan alakultak az események. Donald Trump, aki a mai napig nem hajlandó beismerni választási vereségét, és azóta is fenntartja alaptalannak bizonyult csalásvádjait, aznap a Fehér Ház előtti téren buzdította cselekvésre a csalásváddal átvert híveit, akiknek egy csoportja nagyon is szó szerint vette a szavait. Miközben az épületben megkezdődött az alapvetően csak ceremoniális eljárás, melynek során a már decemberben leadott elektori szavazatokat hivatalosan is összesítik, Trump hívei áttörték a rendőrkordont, és erőszakkal behatoltak az épületbe.

Akadtak közöttük, akik alaposan rákészültek az erőszakra, többeknél voltak gyorskötözők, amikkel a túszul ejtett szenátorokat és képviselőket tervezték lekötözni. A zavargásnak öt halálos áldozata volt, több tucat rendőr is megsérült.

Jen Psaki, az elnök szóvivője szerint Biden az évfordulón arról is beszél majd, hogy milyen veszélyt jelentettek a történtek az amerikai jogrendre és a demokráciára. Ezen felül a Capitoliumot védő rendőrök bátorságát tervezi méltatni.

Biden terveinek nyilvánosságra kerülésével párhuzamosan érkezett a hír, hogy Donald Trump nem fogja megtartani az évfordulóra Mar-a-Lagó-i birtokán tervezett sajtótájékoztatóját. Döntését még a republikánusok is megnyugvással fogadták, attól tartottak ugyanis, hogy Trump szereplése beárnyékolja majd a szomorú évfordulót. Persze nem Trump volna, ha ezt a bejelentést nem újabb hazugságok terjesztésére használta volna. Közleményében "teljes elfogultsággal és őszintétlenséggel" vádolta az ügyben vizsgálódó képviselőházi bizottságot és a "fake news médiát". A képviselőház vizsgálatáról, illetve a zavargások miatt indult eljárásokról bővebben is írtunk már, ezek végeredményeként akár az is előfordulhat, hogy Trumpot eltilthatják a választott tisztségek viselésétől. (Via The Guardian)

2021 december 27., 05:15
Kiírnák Donald Trumpot az amerikai politikából

A január 6-ai washingtoni zavargást vizsgáló bizottság bizonyítékai alapján Trump legelkötelezettebb hívei számára sem volt kétséges, hogy az elnök a felelős a történtekért. A politikai felelősség azonban egy dolog, büntetőjogilag nehezebb megfogni mindezt. Az ügyészek azért bőszen dolgoznak rajta.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.