Kiírnák Donald Trumpot az amerikai politikából

külföld
2021 december 27., 05:15
comments 6
  • 2021. január 6-án példátlan dolgok történtek az Egyesült Államokban. Élő egyenes adásban lehettünk szemtanúi egy államcsínykísérletnek.
  • Az ügyben vizsgálódó képviselőházi bizottsághoz eljutott dokumentumok alapján abban még Trump leghűbb szövetségesei sem kételkedtek, hogy az elnök mozgatja a szálakat.
  • Ez a testület azonban csak politikai felelősséget tud megállapítani.
  • Az ügyben párhuzamosan büntetőeljárások is folynak, egyelőre csak a kisebb halak ellen születtek ítéletek.
  • De már a legsúlyosabb vádpontokat is előkészítették.
  • A nagy kérdés, hogy Trump politikai felelősségén túl azt is sikerül-e bizonyítani, hogy a lázadók az ő utasítására cselekedtek. Ha igen, akár el is tilthatják a választott tisztségek viselésétől, pedig a volt elnök már a 2024-es indulását készíti elő.

– Azonnal ítélje el ezt a szarságot! A rendőrös tweet nem elég!
– Keményen nyomulok, egyetértek.
– Elnöki nyilatkozat kell. Most vezetnie kell. Ez túl messzire ment, teljesen elszabadult.

2021. január 6-án, amikor részben felfegyverkezett tüntetők rohanták le az elnökválasztás hivatalos eredményének kihirdetésére készülő amerikai törvényhozás épületét, mindenki pontosan tudta, hogy mi miért történik, illetve hogy ki mozgatja a szálakat. A fent idézett üzeneteket például ifj. Donald Trump, az elnök fia és Mark Meadows, Donald Trump kabinetfőnöke váltotta, már azután, hogy Mike Pence alelnököt az elnöki testőrségnek kellett kimenekítenie a washingtoni Capitolium épületéből, ahol ekkor álarcos, gyorskötözőkkel felszerelt zavargók vadásztak szenátorokra és képviselőkre.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.