Lemondott a kazah kormány, szükségállapotot rendeltek el Almatiban

január 5., szerda 7:36

Elfogadta Aszkar Mamin kazah kormányfő lemondását Kaszim-Zsomart Tokajev elnök, közölte az államfő hivatala szerdán, miután az üzemanyagárak emelése Kazahsztánban tüntetéseket váltott ki. A tüntetésekben rendőrök is megsérültek, a tömeg feloszlatására kedden este könnygázt is bevetettek Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban.

Hogy megfékezzék a további tüntetéseket, Tokajev szerdán kora reggel szükségállapotot rendelt el Almatiban és Mangisztauban.A miniszterelnök lemondása egyben a teljes kormány lemondását is jelenti, amely azonban ügyvivőként hivatalban marad az új kormány megalakulásáig.

Fotó: ABDUAZIZ MADYAROV/AFP

A tüntetések azután robbantak ki több kazahsztáni városban is, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, és így megnőtt a benzin alternatívájaként használt termék ára.

Tokajev arra utasította a megbízott minisztereket és a tartományi kormányzókat, hogy állítsák vissza a cseppfolyósított gáz árának ellenőrzését, és terjesszék ki azt a benzinre, a gázolajra és más „társadalmilag fontos” fogyasztási cikkekre is. Az ügyvivő kormányt pedig utasította, hogy dolgozzanak ki egy személyi csődtörvényt, és fontolják meg a közüzemi szolgáltatások árának befagyasztását, valamint a szegény családok lakbértámogatását.

Az elnök szerint miután kihirdették a szükségállapotot, ami egyben azt is jelenti, hogy kijárási tilalom van, javult a helyzet a tüntetések sújtotta városokban és településeken. Almatin kívül a déli városokban, Simkentben és Tarazban is kormányépületeket támadtak meg éjszaka, az összecsapásokban 95 rendőr megsérült. Több mint 200 embert vettek őrizetbe. (MTI/Aljazeera)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt