Tüntetések robbantak ki Kazahsztánban, miután a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját

energia
2022 január 04., 13:55
comments 1

Tüntetések robbantak ki több kazahsztáni városban, miután a közép-ázsiai ország kormánya feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, és így megnőtt a benzin népszerű alternatívájaként használt termék ára.

A palackos, cseppfolyósított gázt üzemanyagként is használják (ennek neve autógáz vagy LPG), a benzinüzemű autók ugyanis átalakíthatók autógázas üzemeltetésre.

A szigorúan ellenőrzött egykori szovjet tagköztársaságban, ahol nincs parlamenti ellenzék, ritkák a nyilvános tiltakozások, egyben törvénytelennek is számítanak, ha a szervezők nem nyújtanak be előzetes kérelmet.

Tüntetőket visznek el a rendőrök egy korábbi tüntetésen Almatiban 2021. február 28-án.
photo_camera Tüntetőket visznek el a rendőrök egy korábbi tüntetésen Almatiban 2021. február 28-án. Illusztráció: Ruszlan Prjanikov/AFP

A megmozdulásokon több ezer ember gyűlt össze. A tüntetések Zsanaozen iparvárosban kezdődtek hétfőn, majd az ország több városára és falvára is átterjedtek – írja a Reuters hírügynökség.

Tíz éve rálőttek a sztrájkolókra

Zsanaozenben évekkel ezelőtt heves és sok halálos áldozattal járó összecsapások törtek ki. A nyugat-kazahsztáni Mangisztau tartomány olajipari központjának számító városban 2011. december 16-án kőolajipari munkások sztrájkja után robbantak ki tömeges zavargások, a kivezényelt rendőrök rálőttek a magasabb bért követelő munkásokra. 17 ember meghalt, 117-en megsebesültek.

Felére csökkentenék az LPG árát

A tiltakozók most azt követelték, hogy a cseppfolyósított gáz új árát a felére, a tavalyival megegyező mértékűre, literenként 120 tengére (89 forint) csökkentsék.

A kiskereskedők az ár negyedével történő csökkentésébe beleegyeztek, de Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kormánya szerint a termelési költségek miatt további csökkentés már nem lehetséges. Az energiaügyi minisztérium azzal indokolta az árplafon eltörlését, hogy az év eleje óta az energiatőzsdéken forgalmazott cseppfolyós gáz iránt megnőtt a kereslet.

Az árat korábban szabályozták, de a tisztviselők szerint a mesterségesen alacsony árak mellett a cseppfolyósított gáz előállítása nem lehetséges.

A tiltakozások kiterjedtek Mangisztau tartományi központjára, Aktaura és a legnagyobb kazah olajtermelő, a Tengizchevroil alvállalkozói által használt munkásnegyedre. Egyes jelentések szerint több mint 70 embert őrizetbe vettek. A Chevron amerikai multinacionális olajvállalat vezette társaság közölte, hogy a gázkitermelés mértéke nem változott.

Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban a rendőrség hétfő óta lezárja a főteret, a belvárosban akadozik a mobilinternet.

Rendőr Almatiban 2020. április 4-én
photo_camera Rendőr Almatiban 2020. április 4-én Illusztráció: Timur Batyrshin/Sputnik via AFP

Tokajev a Twitteren közölte, hogy Aktauban egy kormánybizottság kezdte el a munkáját, ami az ország stabilitása érdekében megoldást fog találni a problémára. Az államfő egyben felszólította a tüntetőket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.