A dezinformáció ellen fog küzdeni a Svéd Pszichológiai Védelmi Ügynökség

külföld
2022 január 06., 15:10
comments 2

A demokratikus társadalom és a szabad véleménynyilvánítás védelmére alapították január elsején Svédországban a Pszichológiai Védelmi Ügynökséget. Az országban idén szeptemberben választásokat tartanak. Az ügynökség feladata lesz, hogy a kormánnyal és a svéd hadsereggel együttműködve felvegye a harcot a kampányt befolyásoló esetleges dezinformációval – írja a Washington Post.

Céljuk, hogy erősítsék az ország védelmét a külföldi rosszindulatú félretájékoztatási próbálkozások és a félrevezető információk ellen, azonban nem tervezik, hogy a belföldi téves információk terjedésének gátat szabjanak – felelte a Washington Post kérdéseire Magnus Hjort, az ügynökség osztályvezetője.

Az ügynökség ötlete először 2018-ban vetődött fel mint lehetséges válasz a világszerte egyre gyakrabban megjelenő szervezett dezinformációs kísérletekre, a fake news jelenségre és a választások körüli beavatkozási próbálkozásokra.

„Oroszország és Kína gyakran próbálkoznak információs befolyásolással, de új szereplők is megjelentek” – mondta Hjort.

A svéd ügynökség a franciával együtt az első jelei lehetnek egy valószínűsíthető európai tendenciának, miután egyre több ország ismeri fel a szervezett dezinformáció és beavatkozás veszélyét.

Bódog Bálint cikke

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.