A Facebook törölte a lengyel oltásellenes szélsőjobbosok több mint 600 ezres oldalát

külföld
2022 január 06., 07:02

„Hiszünk abban, hogy hangot kell adni az embereknek, ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk, hogy a Facebook biztonságos legyen a felhasználóknak” - mondta az amerikai cég szóvivője annak kapcsán, hogy törölték a lengyel Konfederacja oldalát. A nacionalista párt – más európai szélsőjobbos alakulatokhoz hasonlóan – az utóbbi hónapokban az oltásellenességgel nyerészkedett. Az utóbbi időkben már 670 ezer követőjük volt, ezzel az egyik legjelentősebb politikai oldallá nőtték ki magukat. A Facebook korábban többször is figyelmeztette az oldal adminisztrátorait, hogy a lekapcsolás fenyegeti őket, amiért hamis információkat terjesztenek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, ám úgy tűnik, ezek nem használtak.

A párt és szimpatizánsai többször is tartottak oltásellenes tüntetéseket, ahol többek között azzal a szlogennel vonultak fel, hogy „a vakcinák felszabadítanak”, utalva ezzel az auschwitzi koncentrációs tábor hírhedt feliratára.

Egy varsói oltásellenes tüntetés a Konfederacja szervezésében még tavaly szeptemberben.
photo_camera Egy varsói oltásellenes tüntetés a Konfederacja szervezésében még tavaly szeptemberben. Fotó: MACIEJ LUCZNIEWSKI/NurPhoto via AFP

A Konfederacja most reaktiválta az egyik régi oldalát, amelyen 11 ezer követőjük maradt, és máris a szólásszabadság megsértéséről beszélnek. A kormányzó PiS egyik helyettes minisztere, Jerzy Cieszyński is kiállt mellettük. Azt írta, hogy „lehetnek különbözőek a nézeteink, de nem fordulhat elő, hogy valakik egyenlőbbek legyenek másoknál."

A baloldali ellenzék szerint viszont a jobboldal cinikus, és segít terjeszteni a hamis információkat a járvány kapcsán.

„Az emberek egészségét védeni kell a káros hazugságoktól, ugyanakkor ezt nem egy nagyvállalatnak, hanem egy EU-s kontroll alatt álló intézménynek kellene megtennie” - mondta az eset kapcsán Adrian Zandberg a Bal nevű párt képviselője.

(POLITICO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.