Almatiban szakadatlanul lőnek, de most még csak annyi látszik biztosnak, hogy a Nazarbajev-korszak véget ért

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
január 6., csütörtök 16:13
10

A hét közepére végképp eldurvult a helyzet Kazahsztánban. Az üzemanyagok – ezen belül a cseppfolyósított autógáz – árának drasztikus emelkedése miatt kezdődött tiltakozások a hatalmas ország teljes területének összes nagyobb városában egyre hevesebbé válnak, ezen belül különösen Almatiban keményedik a helyzet. Már szerdán teljesen egyértelműen politikai tartalmú megmozdulások zajlottak – a kormány leváltása semmit sem segített –, amelyek helyenként erőszakossá váltak, és ez másnapra csak fokozódott.

Annak ellenére, hogy Kaszim-Zsomart Tokajev elnök előbb Mangisztau régióban és Almatiban, majd az egész országban rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat hirdetett, a tiltakozók nem mentek haza, folytatták a demonstrációkat.

Egyebek közt Kazahsztán legnagyobb városában előbb a polgármesteri hivatalt ostromolták meg, majd az elnöki rezidencia ellen vonultak, sőt ideiglenesen a repülőteret is elfoglalták. A szintén jelentős lakosságú településen, Taldikorganban késő este többszöri próbálkozás után a tömegnek sikerült ledöntenie a nagybetűs Nemzet nagybetűs Vezetőjének, Nurszultan Nazarbajevnek a szobrát.

Éjszaka több helyen véressé vált a küzdelem, a tüntetések fosztogatásokba torkolltak, aminek bevásárlóközpontok, szupermarketek és bankok látták kárát, így ezek egy része Almatiban és másutt már ki sem nyitott csütörtökön, míg a bankaautomaták előtt hosszú sorok alakultak ki, már csak azért is, mert az internet korlátozása miatt a nyitva tartó üzletekben kizárólag készpénzzel lehetett fizetni.

Tokajev elnök szerda este leváltotta a kazah biztonsági tanács vezetőjének pozíciójából Nazarbajevet, emellett bejelentette, hogy a hadsereg bevonásával antiterrorista műveleteket kezdenek, valamint a helyzet rendezése érdekében katonai segítséget kért a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől. Az Oroszország által dominált szervezetnek, amelyet ODKB-nak is rövidítenek, jelenleg a következő posztszovjet államok a tagjai még: Fehéroroszország, Kirgizisztán, Örményország és Tádzsikisztán.

Miután a KBSZSZ soros elnöki tisztét Örményország tölti be, Nikol Pasinjan miniszterelnök közölte, hogy készek részt venni békefenntartó feladatok ellátásában Kazahsztánban. Ennek jegyében több állam katonái meg is érkeztek időközben az országba, az oroszok légideszantos zászlóaljakat küldtek. A teljes képhez tartozik, hogy a KBSZSZ-es csapatok teljes létszámát 3600 főben maximálták, és ezek elvileg harci cselekményekben nem, csak objektumok őrzésében vehetnek részt.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt