G7: Orbán Ráhelt sejtik startup körökben egy rejtélyes tőkealap mögött

család
2022 január 6., 6:15
comments 5

Kelet-Európa egyik legaktívabb és legjelentősebb kockázatitőke-befektetője egy magyar állami cég, a Hiventures Zrt. - írja a G7. Az ilyen befektetők startupokat szoktak felkarolni, és Magyarországon a 2010-es évek közepétől lettek számottevőek. A Hiventures a Dealroom nevű startup adatbázis szerint 175 befektetést hajtott végre 2020 novemberéig. Egy másik hasonló gyűjtés, a Crunchbase pedig a cég 583 befektetését tartja számon, de ők úgy számolnak, hogy külön tüntetik fel, ha egy feljövő vállalkozás többször is kapott pénzt. Maga a Hiventures a honlapján 240 céget sorol fel, ebből 140 úgynevezett inkubációs, 57 magvető, 43 pedig növekedési befektetés.

A G7 kiemeli, hogy egyáltalán nem egyértelmű, hogy miért jelenik meg befektetőként a közpénzt és uniós forrásokat is kezelő állami cég, mindenesetre a Hiventures Zrt. 143 milliárd forint kihelyezhető forrásból 2021 augusztusáig 50,5 milliárdot helyezett ki. Ráadásul annak ellenére, hogy adófizetői pénzeket kezel, pontos elszámolást nem találtak a G7 újságírói ezek elköltéséről. Különböző alapokra van osztva ez a pénzmennyiség. A Divat & Design tőkealapról például az MNB közzétételi rendszerében egyetlen dokumentum lelhető fel: az ami létrehozta. Ám abból is minden ki van takarva.

Ennek kapcsán a G7 azt írja, „startup körökben Orbán Viktor miniszterelnök legidősebb lányához, Orbán Ráhelhez kötik az alap ötletét, és ezt a tippet erősíti az is, hogy hozzá kapcsolódik a kísértetiesen hasonló nevű Divat & Design Ügynökség is.”

Az eredeti cikkben arról is lehet olvasni, hogy milyen megtérüléssel számolhatnak az adófizetők mint befektetők a Hiventures Zrt. startupjaiból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt