Visszahívja az új prágai nagykövetét Lengyelország

külföld
2022 január 07., 14:30
comments 1

Bírálta Lengyelország hozzáállását a turówi szénbánya miatt kirobbant konfliktushoz, ezért visszahívják az ország új prágai nagykövetét Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő indítványozására.

photo_camera A közeli cseh kisváros, Chrastava polgármestere beszél a határ túloldalán levő turówi felszíni fejtés előterében 2021. június 18-án. A szénbánya működése hosszú évek óta vita tárgya Csehország és Lengyelország között. Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A bánya vezetőségét és a lengyel államot is felelősnek tartotta az elmúlt hónapokban kialakult konfliktus miatt a Deutsche Wellének adott interjújában Lengyelország prágai nagykövete, Mirosław Jasiński. A december 20-án kinevezett nagykövet szerint lengyel oldalról „az empátia hiánya, a megértés hiánya és a párbeszédre való hajlandóság hiánya” az oka annak, hogy a két ország között megromlott a kapcsolat.

A bánya hónapok óta feszültség forrása Lengyelország és az Európai Unió között. Októberben az Európai Bíróság napi 500 000 euró pénzbírságot szabott ki Lengyelországra, miután Csehország beperelte, mert nem tett eleget a turówi bánya bezárására vonatkozó májusi rendelkezésének. (Via AP)

Bódog Bálint cikke.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt