Nigéria saját koronavírus elleni vakcinát fejleszt

járvány
2022 január 08., 10:05

Muhammadu Buhari elnök bejelentette, hogy Nigéria egészségügyi minisztériuma nagyon keményen dolgozik egy saját koronavírus elleni vakcina fejlesztésén.

A kormány 2022 végére szeretné, ha a lakosság fele már be lenne oltva, de elég lassan haladnak, most kb. 100 ezer ember kapja meg a védőoltást naponta. A 206 milliós országban a lakosság mindössze négy százaléka kapta meg eddig a covid elleni védőoltás összes szükséges adagját.

Muhammadu Buhari, Nigéria elnöke 2021. októberében.
photo_camera Muhammadu Buhari, Nigéria elnöke 2021. októberében. Fotó: ALI BALIKCI/Anadolu Agency via AFP

A nyugat-afrikai ország a WHO COVAX-programján keresztül is igyekezett vakcinához jutni, ugyanakkor voltak olyan adományba kapott szállítmányok, melyek az érkezéstől számított egy hét múlva lejártak. Múlt hónapban Nigériában egymillió lejárt szavatosságú vakcinát kellett megsemmisíteni.

Olorunnimbe Mamora egészségügyi miniszter azt mondta, hogy két-három éven belül szeretnének egy vakcinagyártó központot is létrehozni, ezen a kormány egy nigériai gyógyszergyártó vállalattal működik együtt. Mindez azonban nagyban függ attól is, hogy milyen nemzetközi szervezetektől tudnak erre forrást szerezni.

Mamora azt mondta, hogy most van elég sok vakcinája az országnak, és a kormány szeretné két-háromszorosára gyorsítani az oltások ütemét, de az emberek hezitálnak. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.