Rózsás flamingókat fotóztak le a Kiskunsági Nemzeti Parkban

január 8., szombat 6:58
3

Madarászok lettek figyelmesek arra csütörtökön, hogy Dunatetétlennél a Bába-széken két flamingó álldogál a sekély vízben, egy fiatal és egy öreg példány.

A rózsás flamingó rendkívül ritka kóborló Magyarországon, 1910 óta a mostanival együtt összesen tizenhatszor észlelték példányait. Legutóbb 2018-ban a szegedi Fehér-tónál tűnt fel egy fiatal madár. A faj Európa déli területein többfelé fészkel, állandó költőfaj Afrikában, de jelen van a Közel-Kelettől Indiáig.

A flamingó gázlómadár és általában a tengerparti sós vizes élőhelyekhez kötődik, a kontinens belsejében kifejezetten ritkán tűnik fel. Az alföldi sekély szikes tavak némileg emlékeztetnek azokra sós tavakra és tengerparti lagúnákra, ahol a flamingók rendszeresen előfordulnak. Apró rákokkal, sóférgekkel, szúnyoglárvákkal és moszatokkal táplálkoznak, melyeket jellegzetes, hajlott csőrük segítségével szűrnek ki az iszapból.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt