Rózsás flamingókat fotóztak le a Kiskunsági Nemzeti Parkban

természet
2022 január 08., 06:58
comments 3

Madarászok lettek figyelmesek arra csütörtökön, hogy Dunatetétlennél a Bába-széken két flamingó álldogál a sekély vízben, egy fiatal és egy öreg példány.

A rózsás flamingó rendkívül ritka kóborló Magyarországon, 1910 óta a mostanival együtt összesen tizenhatszor észlelték példányait. Legutóbb 2018-ban a szegedi Fehér-tónál tűnt fel egy fiatal madár. A faj Európa déli területein többfelé fészkel, állandó költőfaj Afrikában, de jelen van a Közel-Kelettől Indiáig.

A flamingó gázlómadár és általában a tengerparti sós vizes élőhelyekhez kötődik, a kontinens belsejében kifejezetten ritkán tűnik fel. Az alföldi sekély szikes tavak némileg emlékeztetnek azokra sós tavakra és tengerparti lagúnákra, ahol a flamingók rendszeresen előfordulnak. Apró rákokkal, sóférgekkel, szúnyoglárvákkal és moszatokkal táplálkoznak, melyeket jellegzetes, hajlott csőrük segítségével szűrnek ki az iszapból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt