Rózsás flamingókat fotóztak le a Kiskunsági Nemzeti Parkban

természet
2022 január 08., 06:58
comments 3

Madarászok lettek figyelmesek arra csütörtökön, hogy Dunatetétlennél a Bába-széken két flamingó álldogál a sekély vízben, egy fiatal és egy öreg példány.

A rózsás flamingó rendkívül ritka kóborló Magyarországon, 1910 óta a mostanival együtt összesen tizenhatszor észlelték példányait. Legutóbb 2018-ban a szegedi Fehér-tónál tűnt fel egy fiatal madár. A faj Európa déli területein többfelé fészkel, állandó költőfaj Afrikában, de jelen van a Közel-Kelettől Indiáig.

link Forrás

A flamingó gázlómadár és általában a tengerparti sós vizes élőhelyekhez kötődik, a kontinens belsejében kifejezetten ritkán tűnik fel. Az alföldi sekély szikes tavak némileg emlékeztetnek azokra sós tavakra és tengerparti lagúnákra, ahol a flamingók rendszeresen előfordulnak. Apró rákokkal, sóférgekkel, szúnyoglárvákkal és moszatokkal táplálkoznak, melyeket jellegzetes, hajlott csőrük segítségével szűrnek ki az iszapból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.