Sikerült kinyitni a James Webb űrteleszkóp főtükrét

január 8., szombat 18:20
4

Teljesen kinyitották a James Webb űrteleszkóp főtükrét, az eszköz hamarosan készen áll az univerzum titkainak feltárására - közölte a NASA szombaton a Twitteren. A tükör berilliumból készült, 18 részének mindegyikét ultravékony aranyréteggel fedték, ami visszaveri az infravörös fényt. A hatszögletű, dohányzóasztal méretű részeket a következő napokban, hetekben fogják pontosan beállítani.

Az 1990-ben indított Hubble űrteleszkóp utódjaként beharangozott eszköz a világegyetem legkorábbi, 13 milliárd évvel ezelőtti - néhány százmillió évvel az ősrobbanás utáni - korszakát fogja kutatni. A legősibb, legtávolabbi galaxisokat mellett a Naprendszeren belüli bolygókról és holdakról is végez majd megfigyeléseket.

A James Webb végleges helye a Földtől mintegy másfél millió kilométerre, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrange-pontjában lesz, és öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé.

Kutatási idejére a csillagászok pályázatok útján szerezhetnek jogosultságot. A Webb két héten belül érheti el úti célját, és ha minden jól megy, idén nyáron már elkezdhetik vele a kutatásokat. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt