Kásler: Napi kétszáz halálesettel tetőzhet az ötödik hullám

járvány
2022 január 09., 19:50
comments 5

Elkezdődött Magyarországon a koronavírus-járvány ötödik hulláma, és ha nem jön újabb mutáció, valamint nem nő jelentősen az átoltottság, akkor a csúcsán 13 ezer is lehet a napi fertőzések száma, 8-9 ezer kórházban ápolttal - mondta Kásler Miklós az Inforádiónak adott interjújában. Az emberi erőforrások minisztere szerint

január 1-je és május 1-je között várható az omikron okozta következő hullám, a napi halálozás a tetőzéskor körülbelül 200 lehet.

Ez egyébként magasabb lenne, mint a most véget ért 4. hullám csúcsa. A kiugró számok a hétfőiek, amikor összesítve közlik a hétvégi adatokat. A napi adatok hétnapos mozgóátlagát érdemes nézni, 191 volt a 4. hullám legrosszabb adata.

link Forrás

A negyedik hullám sem ért még véget, figyelmeztetett, majd részletes adatokat ismertetett. Kásler többek közt elmondta, hogy a szeptember 7-e és az idei év január 3-a között

  • 456 ezer magyar fertőződött meg,
  • akik közül 17 ezren szorultak kórházi kezelésre.
  • A kórházba kerültek 60 százaléka nem részesült oltásban,
  • 40 százalékuk azonban igen.

1850 személyt kellett intenzív osztályon kezelni, közülük 70 százalék nem volt oltott, és 30 százalék vette fel a vakcinát.

Kásler felidézte, hogy három komoly klinikai vizsgálat indult Magyarországon, az egyik egy epidemiológiai vizsgálat volt. Erről közölte, hogy

a 2021 januárja és májusa között beoltott 3,7 millió ember adatait vizsgálva kijelenthető, hogy a két oltás abban az időszakban a fertőzéssel szemben 69-89 százalékos védelmet adott, a halálozás ellen 88-98 százalékot. Ez mind az öt vakcinára egyértelműen vonatkozik.

A negyedik oltásról kijelentette, hogy teljesen biztos abban, hogy számolni kell a szükségességével, az egészségügyi kormányzat pedig így is test.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.