Már ötezernél is több ember ellen indult eljárás Kazahsztánban a zavargások miatt

külföld
2022 január 09., 09:16

5135 ember ellen indítottak eljárást különböző szabálysértések miatt a Kazahsztánban a héten kirobbant zavargások során, közölte vasárnap reggel az ország belügyminisztériuma. Tájékoztatásuk szerint az összecsapásokban mostanáig 16 rendfenntartó vesztette életét, és mintegy 1300 sebesült meg.

Gépfegyveres kazah rendőr szorít a földre egy tüntetőt Almatiban, Kazahsztán legnagyobb városában, a zavargások központjában.
photo_camera Gépfegyveres kazah rendőr szorít a földre egy tüntetőt Almatiban, Kazahsztán legnagyobb városában, a zavargások központjában. Fotó: VASILY KRESTYANINOV/Sputnik via AFP

A belügyminisztérium polgári áldozatokról nem számolt be.

Erlan Turgumbajev belügyminiszter szerint a zavargások során száz bevásárlóközpont és bank rongálódott meg, valamint kb négyszáz járművet gyújtottak fel, köztük sok rendőrautót.

Turgumbajev szerint mostanára "sikerult országszerte stabilizálni" a helyzetet, bár "a terrorelhárító egységek tovább folytatják munkájukat". A kazah kormány rendkívül agresszívan reagált a tüntetésekre, gyakorlatilag tűzparancsot adtak a fegyveres erőknek, és külföldi beavatkozásra hivatkozva katonai segítséget kértek Oroszországtól is.

Helyszíni beszámolók szerint az ország legnagyobb városának számító Almatiban körülbelül 30 bolt ismét kinyitott vasárnap, az almati repülőtér azonban továbbra is zárva tart. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.