Visszakerült családjához a kabuli menekülés káoszában elveszett csecsemő

külföld
2022 január 09., 11:16
comments 5

Bő négy hónap után került újra családjához egy afgán csecsemő, aki a tálib hatalomátvétel utáni fejvesztett kabuli menekülés közben szakadt el családjától, írja a BBC. 2021 augusztus végén hatalmas káosz uralkodott el Kabul nemzetközi repterénél, ahol az afgán kormány elmenekülése és a tálibok bejövetele után ezrek próbáltak feljutni az országot elhagyó repülőkre.

A kabuli káoszban több szülő is úgy próbálta kimenekíteni gyermekét az országból, hogy átnyújtotta a repteret védő kerítésen az ott szolgáló amerikai katonáknak. A képen látható gyermek nem a cikkben szereplő Sohail Ahmadi, a Kabulban maradt csecsemővel szemben őt Jim Stenger tengerészgyalogos őrnagy korabeli tájékoztatása szerint már a reptéren visszaadták a szüleinek.
photo_camera A kabuli káoszban több szülő is úgy próbálta kimenekíteni gyermekét az országból, hogy átnyújtotta a repteret védő kerítésen az ott szolgáló amerikai katonáknak. A képen látható gyermek nem a cikkben szereplő Sohail Ahmadi, a Kabulban maradt csecsemővel szemben őt Jim Stenger tengerészgyalogos őrnagy korabeli tájékoztatása szerint már a reptéren visszaadták a szüleinek. Fotó: EyePress via AFP

Emblematikus jelenetek voltak, amikor a kétségbeesett afgán szülők a repteret határoló szögesdrót felett nyújtotta át gyermekeiket az amerikai katonának. Ez történt a kéthónapos Sohail Ahmadival is, akinek a szülei - az amerikai nagykövetség biztonsági őreként dolgozó apja, Mizra Ali, illetve anyja, Suraya - és négy testvére végül maguk is bejutottak a reptérre, de ott már nem sikerült megtalálniuk a csecsemőt, így végül nélküle távoztak repülővel az Egyesült Államokba.

Hónapokig semmit se tudtak legkisebb gyermekük sorsáról, mígnem novemberben, amikor a Reuters is beszámolt az esetükről, ki nem derült, hogy a kicsi Afganisztánban maradt. Egy Hamid Safi nevű 28 éves taxisofőr talált rá a reptér aszfaltján a sírdogáló kisbabára. Mivel a családját nem sikerült megtalálnia, nejével magukhoz fogadták, Mohammad Abednek keresztelték, és sajátjukként kezdték nevelni.

Mikor sikerült megerősíteni Sohail hollétét, az ország észak-keleti Badahsztán tartományában élő nagyapja, Qaem Razawi útra kelt Kabulba, hogy visszakérje a gyermeket. Safi azonban azt követelte, hogy mielőtt visszaadná a gyereket, ő és családja is kapjon menedékjogot az Egyesült Államokban. Több hétig tartó egyeztetések kezdődtek, melynek során a tálib hatóságok egy időre még le is tartóztatták Safit. Végül sikerült egyezségre jutniuk, így Sohail szombaton visszakerült nagyapjához.

Szülei most abban reménykednek, hogy Sohail hamarosan elhagyhatja Afganisztánt, és csatlakozhat az időközben Michiganben letelepedett családhoz. (Reuters via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.