17 áldozata van a vasárnapi bronxi tűzvésznek

katasztrófa
2022 január 10., 19:49

Több tucat embert szállítottak kórházba, többeket válságos állapotban a vasárnapi bronxi tűzvész után, amiben legalább 17-en meghaltak.

Oswald Feliz, a városi tanács tagja szerint az elhunytak között 4 éves gyerekek is voltak.

A New York-i polgármester, Eric Adams a helyszín közelében tartott sajtótájékoztatóján „felfoghatatlan tragédiának” nevezte a történteket.

A nyomozók a helyszínelés után megállapították, hogy a 19 emeletes épületben egy meghibásodott elektromos fűtőberendezés okozta a tüzet, amit reggel kapcsoltak be.

A lángok ugyan az épületnek csak egy kis részét rongálták meg, de a lakás ajtaja, ahonnan a tűz indult, nyitva volt, a füst pedig a lépcsőházakat - az egyetlen menekülési útvonalat a tűzlépcsőkhöz túl magas épületben - hamuval teli halálos csapdává változtatta.

Adams elmondta, hogy az épületben maguktól záródó ajtók voltak, és a nyomozók vizsgálják, hogy az egyik ajtó nem működött-e rosszul.

„Lehet, hogy karbantartási probléma volt ezzel az ajtóval. Ez is a folyamatban lévő nyomozás része lesz” - mondta a polgármester az ABC reggeli műsorában.

Az ilyen nagy lakóházaknak úgynevezett sprinkler rendszerrel és automatikusan becsukódó belső ajtókkal kell rendelkezniük, hogy visszaszorítsák a füstöt és megfosszák a tüzet az oxigéntől.

Az épület fel volt szerelve füstjelzőkkel, de több lakó azt mondta, hogy kezdetben figyelmen kívül hagyták őket, mert a 120 lakásos épületben eddig is gyakoriak voltak a riasztások.

A tűzoltóparancsnok Daniel Nigro szerint néhány ember nem tudott elmenekülni a füst miatt, mások mozgásképtelenné váltak, amikor megpróbáltak kijutni. A tűzoltók minden emeleten találtak áldozatokat, sokan szív- és légzésleállásban haltak meg. A megbénult gyerekeknek oxigént adtak, miután kivitték őket. Néhány menekülőnek korom borította az arcát. Adams szerint a tűzoltók még akkor is folytatták a mentést, amikor a levegőellátásuk elfogyott.

Ez volt a leghalálosabb tűz New Yorkban 1990 óta. Akkor 87 ember halt meg a szintén Bronxban található Happy Land nevű társasági klubban történt gyújtogatás miatt.

A vasárnapi tűz néhány nappal azután történt, hogy Philadelphiában 12 ember, köztük nyolc gyermek vesztette életét egy lakástűzben. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.