Hivatalosan 164 halottja van eddig a kazah tüntetéseknek

január 10., hétfő 6:17

A kazah hatóságok jelentése szerint 164 ember, köztük három gyerek vesztette eddig életét az egy hete tartó kormányellenes tüntetéssorozat alatt. Az egészségügyi miniszter azt mondta, ebből 103-man a fővárosban, Almatiban haltak meg. A kazah rendőrség eközben szintén friss adatokkal szolgált, már 6044 embert vettek őrizetbe.

A tüntetők szerdán felgyújtották almati kormányzói hivatalát. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A tüntetések az egész országban zajlottak a héten, de vasárnap Erlan Turgumbajev belügyminiszter azt mondta, „sikerült országszerte stabilizálni” a helyzetet. Később Sultan Gamaletdinov védelmi miniszterhelyettes nyilatkozta, hogy a terrorelhárító egységek addig folytatják munkájukat, amíg „a terroristákat teljesen kiiktatják és „visszaállítják a kazah alkotmányos rendet”. A hatóságok szerint a következő napokban az élet „visszatér a normális kerékvágásba”.

Franciaország eközben bejelentette, hogy az európai külügyminiszterek ezen a héten tárgyalnak arról, hogy milyen válaszlépéseket adjanak a tüntetőkkel szembeni brutális fellépésre. Erzhan Kazykhan elnöki tanácsadó vasárnap arról beszélt angolul egy videóban, hogy néhány nyugati ország félreértelmezi a történteket. „Sajnálatos módon Almatiban és néhány más régióban békés demonstrációkat térítettek el az elkövetők, valamint idegen nyelveket beszélő helyi és külföldi terroristacsoportok” - mondta. A hatóságok ugyanakkor eddig semmilyen bizonyítékot nem szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy a tüntetők között milyen terroristák és külső erők lennének. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt