Közel negyedmilliárd forint eszmei értékű kecskerákot csempészett két román, magyar vizekbe telepítették az elkobzott állatokat

ÁLLAT
2022 január 10., 08:50
comments 4


photo_camera Kecskerák barátunk. Fotó: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=181536

Természetkárosítás miatt emeltek most vádat az ellen a két román férfi ellen, akik tavaly szeptemberben több mint 4000 védett kecskerákot próbáltak Magyarországon keresztül Olaszországba csempészni - írja az MTI. Az egyébként igen finom rákok akkor kerültek elő, amikor a NAV emberei az M5-ös autópálya mentén egy tengelysúlymérő állomásnál megállították a járművet és kinyittatták a rakterét. 4260 kecskerákot találtak benne, aminek darabja 50 ezer forintos eszmei értékű, így a rakomány 213 millióba fájt. Vittek kagylót is, az élő csemegéket Nápolyba szállították volna.

Mivel a kecskerák Magyarországon védett, az országba történő behozatalához és szállításához természetvédelmi hatósági engedély szükséges, ilyen dokumentumot azonban a két férfi nem tudott felmutatni. A rákokat a járőrök átadták a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak, akik az állatokat az élőhelyüknek megfelelő folyóvizekbe engedték.

Hogy mit jelenthetett a hazai állománynak ez a váratlan, 4 ezres telepítés, azt talán jól illusztrálja, hogy amikor a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kutatói 2017-ben egy nagy, országos állományfelmérés részeként a Tiszán, a Tisza-tavon áthaladó Tisza-szakaszon, a Hortobágy, a Hortobágy-Berettyó, a Berettyó, a Kösély, a Körös (Hármas- és Kettős-Körös), a Fekete-, a Fehér és a Sebes-Körös folyókon összesen 80 mintavételi helyen próbáltak rákokat fogni elektromos halászeszközzel, összesen 13 darab kecskerákot sikerült fogniuk. A három őshonos hazai tízlábú rákot - folyami-, kecske- és kövi rák - az emberi beavatkozások mellett az amerikai betolakodók fenyegetik leginkább. A rákpestis nevű gombabetegséget vidáman terjesztő, de arra immunis jelzőrákok, Louisianai vörös rákok és cifrarákok nyugat felől beszivárogva úgy átvették az uralmat, hogy az idézett kutatás során a 13 kecskéhez képest 182 darab cifrarákot találtak.

A kecskerák reményeket ébresztő neve ellenére nem szakállas, nincs szarva, sőt tőgye, dugóhúzó alakú pénisze vagy horrorisztikus, téglalap alakú pupillával sokkoló iszonyszeme sem. Pont úgy néz ki, mint az összes átlagos tízlábú, ollós rák.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.