Már készülnek az omikront célzó mRNS-vakcinák

járvány
2022 január 10., 16:23
comments 1
photo_camera A Moderna mRNS-technológián alapuló vakcinája Fotó: STR/NurPhoto via AFP

Még 2022 első félévében elérhető lesz az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatára specializált oltóanyag.

Erről a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich Intézet (PEI) vezetője, Klaus Cichutek beszélt egy hétfői ZDF-interjúban.

Az úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő oltóanyagokkal foglalkozó gyártók már elkezdték az omikronhoz igazított vakcinák fejlesztését, mondta Cichutek, és ezzel párhuzamosan megkezdődött az új készítmények engedélyeztetési eljárása is.

Ez a folyamat legkésőbb júniusban lezárul, és addigra nemcsak az új készítmény és a forgalmazási engedély lesz meg, de az oltási kampányhoz kellő mennyiség is.

Az ugyanakkor egyelőre nem teljesen biztos, hogy pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik majd az új oltóanyag. A vita arról szól, hogy egyszerűen hozzáigazítsák a vakcinát az omikronhoz vagy kifejlesszenek egy olyan készítményt, ami nemcsak ezzel a mutánssal szemben hatékony, de már létrejött vagy esetleg később kialakuló variánsokkal szemben is.

A világjárvány megállításához Cichutek szerint egyszerre több intézkedésre, azaz a védekezést szolgáló eszközök kombinációjára van szükség. Az emlékeztető oltások ugyan erősítik a védelmet az omikron változattal szemben, de szerinte továbbra is szükséges például a maszkviselés és a higiéniai szabályok betartása.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 25 255 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, ami csaknem 40 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 18 518-hoz képest; a szakértők szerint ez már egyértelműen az ötödik hullám felfutó szakaszát jelöli.

Teljes védőoltással a németországi lakosság 71,9 százaléka - 59,8 millió ember - rendelkezik. Az emlékeztető oltást a lakosság 42,9 százaléka - 35,6 millió ember - kapta meg. Az oltatlanok 21,1 millióan vannak, a lakosság 25,4 százalékát teszik ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt