Őrizetbe vették a dán hírszerzés vezetőjét

külföld
2022 január 10., 11:23
comments 1

Őrizetbe vették a dán hírszerzés (DDIS) vezetőjét, Lars Findsent, akit azzal gyanúsítanak, hogy szigorúan bizalmas információ kiszivárogtatásában vett részt - jelentette hétfőn a helyi sajtó.

A kiszivárogtatással kapcsolatban Dánia két titkosszolgálatának négy jelenlegi és két korábbi munkatársát vették őrizetbe múlt hónapban, és bár hárman közülük azóta szabadlábon vannak, a nyomozás mindannyiuk ellen folyik. Az ügyészség nem közölt további részleteket.

Findsent 2020 augusztusában felfüggesztették hivatalából, miután egy felügyelőbizottság bírálta a hírszerzés szerepét egy megfigyelési botrányban. A DDIS állítólag magánszemélyektől gyűjtött adatokat, és megosztotta az információkat külföldi szervezetekkel is, köztük valószínűleg az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségével. (MTI, Bloomberg)

Dán zászlók a koppenhágai Parlament épületén
photo_camera Dán zászlók a koppenhágai Parlament épületén Fotó: KELD NAVNTOFT/AFP


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.