Elpusztult Magawa, a taposóakna-kiszimatoló, hős patkány

ÁLLAT
2022 január 11., 14:36
comments 3

8 éves korában elpusztult Magawa, a híres aknakereső patkány, amit 2020 őszén egy állatjótékonysági szervezet a hősiességéért aranyéremmel tüntetett ki.

Magawa kitüntetése 2020. szeptember 25-én
photo_camera Magawa kitüntetése 2020. szeptember 25-én Fotó: PDSA/AFP

A rágcsáló az 5 éves pályafutása során több mint 100 taposóaknát és egyéb robbanóanyagot szimatolt ki Kambodzsában.

Magawa volt a legsikeresebb patkány, amit a belga Apopo jótékonysági szervezet arra képezett ki, hogy figyelmeztesse az embereket az aknákra, hogy azokat biztonságosan eltávolíthassák. A Tanzániában tenyésztett Magawa egy év kiképzés után került Kambodzsába, hogy elkezdje a bombaszagoló karrierjét. A délkelet-ázsiai országban akár 6 millió taposóakna is lehet.

A szervezet szerint a gambiai, más néven afrikai óriás tasakospatkány „békésen eltávozott” a hétvégén. Az állat jó egészségben volt, és „a múlt hét nagy részét a szokásos lelkesedéssel, játékkal töltötte”, de a hétvégére „lassítani kezdett, többet szunyókált, és az utolsó napjaiban kevesebb érdeklődést mutatott az ételek iránt”.

photo_camera Fotó: PDSA/AFP

A robbanóanyagokban található egyik vegyület kiszagolására kiképzett Magawa több mint 141 ezer m2-nyi (kb. 20 futballpályányi) területet tisztított meg. Mivel a 70 cm hosszú állat súlya 1,2 kg volt, jóval nagyobbnak számított sok más patkányfaj egyedeinél, de még mindig elég kicsi és könnyű volt ahhoz, hogy ne robbantsa fel az aknákat, ha átsétált rajtuk. Magawa 20 perc alatt képes volt átkutatni egy teniszpályányi területet, amire az Apopo szerint egy fémdetektoros embernek 4 napja ráment volna. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.