Elpusztult Magawa, a taposóakna-kiszimatoló, hős patkány

január 11., kedd 14:36
3

8 éves korában elpusztult Magawa, a híres aknakereső patkány, amit 2020 őszén egy állatjótékonysági szervezet a hősiességéért aranyéremmel tüntetett ki.

Magawa kitüntetése 2020. szeptember 25-én Fotó: PDSA/AFP

A rágcsáló az 5 éves pályafutása során több mint 100 taposóaknát és egyéb robbanóanyagot szimatolt ki Kambodzsában.

Magawa volt a legsikeresebb patkány, amit a belga Apopo jótékonysági szervezet arra képezett ki, hogy figyelmeztesse az embereket az aknákra, hogy azokat biztonságosan eltávolíthassák. A Tanzániában tenyésztett Magawa egy év kiképzés után került Kambodzsába, hogy elkezdje a bombaszagoló karrierjét. A délkelet-ázsiai országban akár 6 millió taposóakna is lehet.

A szervezet szerint a gambiai, más néven afrikai óriás tasakospatkány „békésen eltávozott” a hétvégén. Az állat jó egészségben volt, és „a múlt hét nagy részét a szokásos lelkesedéssel, játékkal töltötte”, de a hétvégére „lassítani kezdett, többet szunyókált, és az utolsó napjaiban kevesebb érdeklődést mutatott az ételek iránt”.

Fotó: PDSA/AFP

A robbanóanyagokban található egyik vegyület kiszagolására kiképzett Magawa több mint 141 ezer m2-nyi (kb. 20 futballpályányi) területet tisztított meg. Mivel a 70 cm hosszú állat súlya 1,2 kg volt, jóval nagyobbnak számított sok más patkányfaj egyedeinél, de még mindig elég kicsi és könnyű volt ahhoz, hogy ne robbantsa fel az aknákat, ha átsétált rajtuk. Magawa 20 perc alatt képes volt átkutatni egy teniszpályányi területet, amire az Apopo szerint egy fémdetektoros embernek 4 napja ráment volna. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt