Tiborcz István még izgulhat, hogy kap-e engedélyt az MNB-től a Gránit Bank megvételére

gazdaság
2022 január 11., 08:15
comments 9

Tiborcz István, a miniszterelnök vejének cége, a BDPST Zrt. december 30-án jelentette be, hogy üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a Gránit Bank Zrt. 57 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról. A tranzakció ugyanakkor még nem zárult le, mert ahhoz szükséges a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi felügyeleti engedélye. Ennek elbírálása pedig még folyamatban van. Megkérdeztük az MNB-t, hogy pontosan mit vizsgálnak.

A befolyásoló részesedés megszerzésének engedélyezéséhez számos iratot kell benyújtani. Az eljárás keretében - többek között – vizsgálatra kerül a pénzügyi forrás megléte, megfelelősége, a kérelmező pénzügyi megbízhatósága, a pénzügyi szervezet jövőbeni prudens működésének biztosítottsága, középtávú üzleti terve

- válaszolta lapunknak a jegybank. Az engedélykérelem ügyintézési határideje 60 munkanap.

Tehát az MNB azt vizsgálja, hogy Tiborcz István cégének van-e elég pénze a Gránit Bank megvételére, és hogy a BDPST Zrt. pénzügyileg megbízható-e. Nos, a Forbes épp december végén jött ki az 50 leggazdagabb magyar listájával 2021-es összesítés alapján, de a miniszterelnök veje nincs köztük. Ellenben Szakonyi Péter és csapata a 100 leggazdagabbat listázó gyűjtése a 2020-as adatok alapján Tiborcz Istvánt 39 milliárd forinttal a 37. helyre tette.

A BDPST pedig valósággal szárnyal az elmúlt években: míg a 2019-es 4,8 milliárd forint adózott eredmény után 2,3 milliárd forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosnak, a 2020-as 1,2 milliárd forintos profitból 1,2 milliárd forint osztalékot hagytak jóvá.

Mi is megírtuk, hogy a jegybank persze ismeri a Gránit Bankot kívülről-belülről. Augusztusban például 58 millió forint bírságot szabott ki a Gránit Bankra, mert átfogó vizsgálat során hiányosságokat talált. Például:

  • a bank a hiteldöntések esetében nem dokumentált minden, az ügyfélcsoportok kialakítása szempontjából releváns információt;
  • a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenységénél hiányosságokat állapított meg a belső védelmi vonalak, valamint a belső ellenőrző és információs rendszer működtetésével kapcsolatban.

Az MNB 2021. december 31.-ig adott időt a Gránit Banknak, hogy a hiányosságokat kijavítsa. A meghozott intézkedésekről pedig idén nyárig kell tájékoztatnia a jegybankot.

Azt pedig a Klubrádió vette észre, hogy január 1-től változott a kamarai hozzájárulás megfizetésének rendszere, az eddigi területi alapú fizetés helyett minden vállalkozásnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell utalni az évi 5000 forintos kamarai hozzájárulást. Az országos iparkamara honlapján egy felugró felhívás hívja fel a figyelmet arra, hogy mostantól a Gránit Banknál vezetett számlaszámra kell megfizetni a hozzájárulást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.