Már minden második magyar háztartás kutyatartó

ÁLLAT
2022 január 12., 14:37
comments 25

2021 nyarára minden második magyar háztartás kutyatartó lett, jócskán meghaladhatja a kutyák száma a 3 milliót Magyarországon – áll abban a friss tudományos publikációban, amiben az Állatorvostudományi Egyetem kutatói egy kutyatartást vizsgáló 2021-es országos reprezentatív felmérés eredményeit ismertetik. Eddig nem volt arról releváns adat Magyarországon, hogy hogyan változtak a magyar kutyatartási szokások a koronavírus-járvány alatt.

Legutóbb a járvány előtt, 2018-ban készült országos reprezentatív kutatás a magyar kutyatartó háztartások számát és szokásait illetően:

akkor a magyar kutyatartó háztartások arányát 36 százalékra mérték, ez a szám az új felmérés alapján 2021-re 50,4 százalékra nőtt.

Süsü, a 444 beugrós munkatársa
photo_camera Süsü, a 444 beugrós munkatársa Fotó: 444

A kutatás szerint a gazdás kutyák száma 2,8 millió felett van. Ha ehhez hozzáadjuk a gazdátlan egyedeket, alappal feltételezhető, hogy Magyarországon a kutyák száma jócskán meghaladja a 3 milliót, ami nagyobb szám az eddigi legtöbb becslésnél.

A legtöbben egy kutyát tartanak (33,4 százalék), a háromnál többel rendelkező gazdák száma csak 1 százalék.

A kutyatartók nagyobb arányban nők (56,3 százalék), az egyes életkori csoportok közül némileg kiemelkednek a 60 év felettiek (23,3 százalék). 2018-ban még több férfi tartott kutyát, mint nő, és a negyvenes korosztályra volt leginkább jellemző a kutyatartás.

Viszonylag kevés a menhelyekről, gyepmesteri telepekről örökbe fogadott kutyák aránya (14,5 százalék), a gazdák nagy része nem átgondolt kiválasztási folyamattal jutott kutyához, hanem ismerőstől fogadta be (21,7 százalék), ajándékba kapta (22,1 százalék), az utcáról fogadta be (7,4 százalék), vagy örökölte (2 százalék).

Sokan szinte vagy teljesen véletlenül jutnak a kutyájukhoz, nem mérik fel annak a valós igényeit, ami később ember- és állatvédelmi problémák forrása lehet.

A gazdák többsége úgy érzi, hogy inkább (33,8 százalék) vagy teljes mértékben (46,5 százalék) tisztában van az őket érintő jogi kötelességekkel.

Párhuzamosan azzal a ténnyel, hogy a többség inkább elégedett a kutyája engedelmességével, a 84,7 százalékuk se iskolába, se kiképzőhöz nem viszi a kutyáját, és nem is tervezi ezt.

A felmérés megmutatta, hogy a kutyatartók nagyon kevés kivétellel egyetértenek azzal, hogy a felelős állattartás alapjait már gyerekkorban érdemes elsajátítani (98,3 százalék), és azzal is, hogy az állam (Agrárminisztérium) támogassa az országos ivartalanítási akciót (95,2 százalék).

Az állatok nagy száma azt is jelzi, hogy növekvő szükség van állatokkal foglalkozó, megfelelően képzett szakemberekre, például állatorvosokra meg kutyatartást segítő árucikkekre és kutyabarát szolgáltatásokra is.

A kutatás az Agrárminisztérium és a NÉBIH „Gazdijogsi” programjában készült.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.