Semjén: Nem azt kell megmagyarázni, miért vadászunk, hanem azt, hogy miért van valakinek ellenérzése a vadászokkal szemben

január 12., szerda 19:38
13

A vadászat kitörölhetetlen az emberiség történetéből, a vadászat az ember antropológiai öröksége – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes A vadászat választott engem című könyv budapesti bemutatóján. (Szily László kollégánk a könyvről a Ha Jézus élne, saját kezűleg lőné agyon a szemtelen vadállatokat című cikkében írt.)

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Nimród Könyvek első kötete Semjén Zsolt vadászatról szóló filozófiai írásait és Bayer Zsolt író, újságíró novelláit tartalmazza. Az írásokat Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotásai és Vásáros Zsolt építész installációi egészítik ki.

Ilyen típusú kötet eddig nem született, hiszen négy műfaj alkot benne egységes ívet – mondta el Semjén Zsolt a könyvbemutatón. Azt mondta, a céljuk az volt, hogy a vadászoknak és a nem vadászoknak is útravalót adjanak: érveket mutatnak a vadászoknak, hogy miért vadászunk, miért helyes, hogy vadászunk, a nem vadászok pedig élményszerűen átgondolhatják a vadászat lényegét, szükségességét.

A kötet lehetővé teszi, hogy a vadászatról szóló filozófiai írások mellett megjelenhessenek irodalmi lírai vallomások, Vásáros Zsolt installációi és Szőke Gábor Miklós elementáris szobrai. A kötet előszavát Farkas István piarista atya írta, teológiai távlatot adva – mondta Semjén Zsolt.

Őseink 99 százaléka vadászott, ha ők nem lettek volna sikeres vadászok, akkor mi nem lennénk, és a vadászat ellenzői sem lennének, nem azt kell tehát megmagyarázni, hogy miért vadászik valaki, hanem azt, hogy miért viseltetik valaki előítéletes ellenérzéssel a vadászat és a vadászok iránt – mondta Semjén.

Megint Walt Disney Bambiját említve nevezte veszélyes tendenciának az állatok ilyen humanizálását, az ember és az állat egy szintre helyezését, amitől szerinte már csak egy lépés az ember dehumanizálása. Azt mondta, minden élőlényt megillet tisztelet és bizonyos jogok a természet rendjének megfelelően, de az ember az ember, az állat pedig állat, és a vadászok a természet rendjét képviselik.

Fotó: Semjén Zsolt/Facebook

A kötet hamarosan románul is megjelenik, de készül a spanyol, a szlovák, a szerb, a német, az angol és az orosz nyelvű fordítás is – mondta Semjén Zsolt.

Bayer Zsolt azt mondta, 6 évesen döntötte el, hogy vadász lesz, akkor olvasta Kittenberger Kálmán A Kilimandzsárótól Nagymarosig című munkáját. Az A vadászat választott engem című kötet első novellája is erről szól, hogy egy gyereket hogyan tud egy könyv rabul ejteni és meghatározni egy életre – mondta Bayer, aki szerint a magyar vadászirodalom csodálatos, és példaként említette Fekete István, Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán írásait.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A könyvet az Egy a Természettel Nonprofit Kft. megbízásából a Dénes Natur Műhely Kft. adta ki. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt