Inog a szék Boris Johnson alatt

külföld
2022 január 13., 05:34
comments 3

Saját párttársai szerint is távoznia kell Boris Johnson brit miniszterelnöknek, miután beismerte, hogy 2020 tavaszán, a lezárások idején részt vett egy Downing Street-i kerti partin.

Douglas Ross, a skót toryk vezetője, aki egyben brit parlamenti képviselő is, levelet fog írni a konzervatív párt illetékes bizottságának, hogy elvesztette bizalmát a miniszterelnökben. A szabályok szerint, ha még 53 képviselő csatlakozik hozzá, veszélybe kerülhet Johnson vezető pozíciója a pártban, írja a BBC.

„Ő a miniszterelnök, az ő kormánya hozta ezeket a szabályokat, és felelősségre kell vállalnia a cselekedeteiért” - nyilatkozta Ross, aki állítása szerint már túl van egy „nehéz beszélgetésen” Johnsonnal.

A miniszterelnök és a kormány tagjai is azt mondták, mindenekelőtt meg kell várni az ügyben zajló vizsgálat eredményét, William Wragg tory képviselő viszont ettől függetlenül tarthatatlannak nevezte a miniszterelnök pozícióját. Johnsonnak korábbi minisztere, Caroline Nokes szerint is azonnal le kellene mondania, mivel szerinte a teljes konzervatív oldalnak károkat okozott.

photo_camera Fotó: JESSICA TAYLOR/AFP


A kormányfő szerdán elnézést kért a parlamentben, amiért nagyjából 25 percet töltött a partin, hogy köszönetet mondjon a jelenlevőknek a munkájukért. Állítása szerint munkához kapcsolódó eseményként tekintett a dologra, de elismerte, hogy más megoldást kellett volna keresnie a köszönetnyilvánításra.

A Munkáspárt vezetője, Keir Starmer szerint ez nevetséges magyarázkodás, és Johnsonnak le kellene mondania. A Skót Nemzeti Párt brit parlamenti vezetője is arra biztatta a torykat, hogy szorítsák ki a miniszterelnöküket.

Bár miniszterei közül többen nyíltan kiálltak Johnson mellett, a brit sajtóban már azt találgatják, ki lehet az utódja. A Guardian közéjük sorolja többek közt Liz Truss külügyminisztert, Rishi Sunak pénzügyminisztert és Jeremy Hunt korábbi külügyminisztert is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.