Meredeken emelkedik a fertőzöttek száma, a kórházi adatok még javulnak

járvány
2022 január 13., 08:24
comments 2

Ahogy az elmúlt napokban láttuk, szinte nyílegyenesen megy felfelé a koronavírusos fertőzési görbéje. Budapesten úgy áll a járvány, ahogy országosan november végén, a negyedik hullám csúcsán állt.

link Forrás

Az omikron variáns minden korábbinál hatékonyabban terjed, az elmúlt héten majdnem az összes minta harmada pozitív lett. Ez azt is jelzi, hogy sokkal több tesztet kellene végezni az ötödik hullám leszorításához.

link Forrás

A kórházban ápolt covidosok száma még csökkenőben van, de a külföldi tapasztalatok alapján várható, hogy ez is emelkedni fog. Most 2647 embert ápolnak, ez a november eleji szintnek felel meg, akkor ment felfelé a negyedik hullám. 249-en vannak invazív lélegeztetőgépen, ebből a szempontból szintén javul a helyzet.

link Forrás
link Forrás

A halálozás még mindig elég magas, szerdán 81-en vesztették életüket, az elmúlt héten naponta átlagosan 69-en. Összességében már több mint 40 ezer covidos halottról tudunk az országban, ami lakosságarányosan nemzetközi szinten is magasnak számít.

link Forrás

Az oltásokban nincs különösebb meglepetés, naponta alig négyezren mennek első adagért, és kevesebb mint hatezren harmadikért.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.