Az ügyészség szerint kokainozhatott két, hamis védettségi igazolványt árusító ápoló

bűnügy
2022 január 14., 10:53
comments 3

Kezdeményezte két, vesztegetés, védettségi igazolással való visszaélés és kábítószer birtoklása gyanújával letartóztatásban tartott Komárom-Esztergom megyei ápoló letartóztatásának meghosszabbítását a megye főügyészsége.

Közleményük alapján az egyik Komárom-Esztergom megyei kórházban ápoló nőt és férfit 2021. július 28. és november 27. között 27-en vesztegették meg legalább húszezer forinttal, hogy a védőoltás beadása nélkül igazolják oltottságukat, így hamis védettségi igazolványhoz juttatva őket.

Az ügyészség közleménye szerint megalapozott továbbá a gyanú, hogy a két ápoló az őrizetbe vétele előtt kokaint is fogyasztott.

A tatabányai járásbíróság 2021. december 16-án az ügyészség indítványára egy hónapra már elrendelte előzetes letartóztatásukat, az ügyészség most indítványozta ennek meghosszabbítását.

Magyarországon bevett bírósági gyakorlat, hogy az ügyészség indítványára előzetes letartóztatásban, magyarán ítélet nélkül fogva tartják a gyanúsítottakat, bár ezt a legszigorúbb intézkedést a törvények szerint csak alapos indokból:

  • szökés-elrejtőzés;
  • bűnismétlés;
  • a tanúk befolyásolása

veszélye esetén lehetne elrendelni, máskülönben a gyanúsítottak bírósági megjelenését más, enyhébb korlátozásokkal, például nyomkövető eszközzel és lakhelyelhagyási tilalommal, bűnügyi felügyelettel is biztosítani lehetne. A két ápoló esetében az ügyészség azzal indokolta kérését, hogy szabadlábra kerülésük esetén a bizonyítást veszélyeztetnék, vagyis a tanúk befolyásolásának veszélyére hivatkoznak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.