Orbán: A befagyasztott árú termékekből is kötelező lesz tartani a boltokban

POLITIKA
2022 január 14., 08:03

Az omikron enyhébb tüneteket okoz a delta variánsnál, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell védekezni, mondta Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. Az oltás az aduász, ami a deltát és az omikront is üti, ezért januárban minden csütörtökön, pénteken és szombaton lehet időpontfoglalás nélkül oltásra menni. Kérte, hogy a szülők fontolják meg a gyerekek beoltatását.

Beszélt a csütörtökön bejelentett intézkedésekről:

  • 7 napra rövidítik a karantént, mert enyhébb lefolyású a betegség,
  • ez negatív teszttel 5 napos lehet,
  • február 15-től csak azoknak lesz érvényes védettségi igazolványa, akik beoltatták magukat háromszor (vagy az elmúlt hat hónapban kapták meg a másodikat).

A negyedik oltást is engedélyezik legalább négy hónappal a harmadik után, hat hónap után pedig javasolják is. De mindenképp ki kell kérni a háziorvos véleményét.„A kórházi kapacitásaink fantasztikusak, különösen a humán kapacitásaink” - mondta, bár a korábbi járványhullámok legnehezebb heteiben éppen megfelelően képzett szakemberekből volt hiány.

Ő találta

Az élelmiszerár-stop témáját úgy vezette fel, hogy „a szerbeknél találtam én novemberben egy rendkívül izgalmas dolgot”.

Orbán szerint áruhiánytól azért nem kell tartani, mert ellenőrizni és büntetni fogják, ha a kereskedők nem kínálnak eleget ezekből a termékekből.Arra a kérdésre, hogy más élelmiszerekre is bevezetik-e az árstopot, azt válaszolta, nem jövendőmondó, de szerinte ez a hat termék is elegendő lehet.

Az ellenzék szerint inkább az áfát kellene csökkenteni, ahogy például Lengyelországban tették. Orbán erre azt mondta, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját már levitték 5 százalékra.

Reagált arra is, hogy az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a gyermekvédelminek nevezett népszavazás előítéleteket erősít és gyűlöletet kelt. Orbán szerint az emberi jogi biztos „sorosista”.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.