Orbán: A befagyasztott árú termékekből is kötelező lesz tartani a boltokban

január 14., péntek 7:03
7

Az omikron enyhébb tüneteket okoz a delta variánsnál, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell védekezni, mondta Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. Az oltás az aduász, ami a deltát és az omikront is üti, ezért januárban minden csütörtökön, pénteken és szombaton lehet időpontfoglalás nélkül oltásra menni. Kérte, hogy a szülők fontolják meg a gyerekek beoltatását.

Beszélt a csütörtökön bejelentett intézkedésekről:

  • 7 napra rövidítik a karantént, mert enyhébb lefolyású a betegség,
  • ez negatív teszttel 5 napos lehet,
  • február 15-től csak azoknak lesz érvényes védettségi igazolványa, akik beoltatták magukat háromszor (vagy az elmúlt hat hónapban kapták meg a másodikat).

A negyedik oltást is engedélyezik legalább négy hónappal a harmadik után, hat hónap után pedig javasolják is. De mindenképp ki kell kérni a háziorvos véleményét.„A kórházi kapacitásaink fantasztikusak, különösen a humán kapacitásaink” - mondta, bár a korábbi járványhullámok legnehezebb heteiben éppen megfelelően képzett szakemberekből volt hiány.

Ő találta

Az élelmiszerár-stop témáját úgy vezette fel, hogy „a szerbeknél találtam én novemberben egy rendkívül izgalmas dolgot”.

Orbán szerint áruhiánytól azért nem kell tartani, mert ellenőrizni és büntetni fogják, ha a kereskedők nem kínálnak eleget ezekből a termékekből.Arra a kérdésre, hogy más élelmiszerekre is bevezetik-e az árstopot, azt válaszolta, nem jövendőmondó, de szerinte ez a hat termék is elegendő lehet.

Az ellenzék szerint inkább az áfát kellene csökkenteni, ahogy például Lengyelországban tették. Orbán erre azt mondta, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját már levitték 5 százalékra.

Reagált arra is, hogy az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a gyermekvédelminek nevezett népszavazás előítéleteket erősít és gyűlöletet kelt. Orbán szerint az emberi jogi biztos „sorosista”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt