Első fokon pert nyert a Transparency International a turisztikai támogatások ügyében

gazdaság
2022 január 16., 10:28
comments 1

Első fokon a Transparency International (TI) Magyarországnak adott igazat a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyben a civil szervezet a turisztikai támogatások kiosztása mögött meghúzódó döntések és pályázatok nyilvánosságáért indított a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alá tartozó Kisfaludy2030 Zrt-vel szemben - írja közleményében a TI.

A szervezet tavaly decemberben megjelent elemzése szerint a turisztikai szektornak juttatott, 219 milliárd forintnyi támogatás döntő többségét, amelynek kiosztásáról a Kisfaludy2030 Zrt. gondoskodott, koncentrált módon egy, a kormányhoz közel álló üzleti körnek, és kormánypárti vezetésű településeknek fizették ki. Mindezt sokszor pályázatok nélkül, egyedi döntések alapján. A döntések hátteréről pedig évről-évre egyre kevesebbet tudhat meg a nyilvánosság, mert a vonatkozó információk egyre nagyobb hányadát sem az MTÜ, sem Kisfaludy2030 Zrt. nem teszi közzé.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az MTÜ strandfejlesztési programjának negyedik üteméről tartott sajtótájékoztatón Zánkán 2020. július 31-én.
photo_camera Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A TI szakértői közérdekű adatigényléssel fordultak a Kisfaludy2030 Zrt.-hez, hogy megtudhassák, milyen pályázati anyagok alapján osztották ki a támogatásokat. Miután ezt a cég megtagadta, a szervezet pert indított, amit most első fokon meg is nyert. A nem jogerős döntésben a bíróság megállapította, hogy

a Kisfaludy2030 érvelésével szemben a pályázati anyagok és a támogatásról szóló adatok közérdekű információnak minősülnek, így nemcsak a támogatás tényét, de a közpénz felhasználásának módját, feltételeit, a garanciák rendszerét, a határidőket, és a szerződésnek a pénz felhasználását érintő kikötéseit is közölni kell. A bíróság azt az érvelést is elutasította, hogy a TI általá kért információk elérhetők online, mert azok egyrészt mindig is csak ömlesztett, nehezen áttekinthető formában voltak fönt a neten, az adatbázis linkjei ráadásul már nem elérhetőek.

Az ítélet szerint pedig az alperes, tehát a Kisfaludy2030 Zrt., nem tagadhatja meg adatkezelőként az általunk kikért információk összerendezését és ilyen formában való kiadását. A TI ez alapján bizakodik, hogy a másodfokú ítélet után a cégnek ki kell majd adnia a kért adatokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.