A Magyar Turisztikai Ügynökségtől a tíz legtöbb pénzt kapó település közül kilenc fideszes vezetésű

POLITIKA
2021 február 19., 09:16

2020-ban a tavaszi járványkezelés részeként a Magyar Turisztikai Ügynökség 85 milliárd forint támogatást osztott szét, de hogy a támogatások szétosztásáról kik és mi alapján döntöttek, azt a mai napig nem tudni. (A Kisfaludy néven futó támogatási programban 2030-ig összesen 300 milliárdot terveznek kiosztani.) A támogatásból többek közt jutott egy badacsonyi szállodabiznisznek, ami Fellegi Tamás fiáé és egy volt szabolcsi fidelitasosé, kapott támogatást Bánki Erik fideszes képviselő ex-felesége, Bajkai István cége, Balatonszemes lemondott fideszes polgármestere és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels is.

A G7 cikke szerint az állami támogatásoknak nemcsak a Fidesz-közeli vállalkozók, hanem a fideszes önkormányzatok is az egyértelmű kedvezményezettjei között vannak, az önkormányzatok mintegy 38 milliárd forintot kaptak,a támogatások döntő többsége pedig olyan településekre került, ahol kormánypárti polgármestert választottak 2019-ben. A legtöbb pénzt, 6,3 milliárd forintot Balatonfüred kapta, a második helyen áll Debrecen több mint ötmilliárd forint támogatással, amit fürdőre és babamúzeumra kaptak, a harmadik legtöbb – ötmilliárd forint – támogatást pedig Esztergom kapta. A tíz legtöbb turisztikai támogatást kapó település közé befért Felcsút is: 1,5 milliárd forintot kapott „árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére”.

A tíz legtöbb pénzt kapó település közül kilenc fideszes vezetésű, egy helyen, Hercegkúton pedig független a polgármester. Az G7 cikke szerint az önkormányzatoknak ítélt 38 milliárd forint 84 százaléka, 32 milliárd ment olyan településekre, amelyeknek 2019-ben fideszes polgármestere lett.