Magyarországig ért a tongai vulkánkitörés hatása

időjárás
2022 január 16., 12:41
comments 1

Magyarországon is érzékelhető volt a Tonga közelében történt tenger alatti vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltozás - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán.

Szombaton helyi idő szerint a késő délutáni órákban (magyarországi idő szerint kora reggel) a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Tonga-szigetek térségében vulkánkitörés történt, amely miatt egy időre szökőárriadót is elrendeltek. A vulkán hamufelhője 20 kilométeres magasságba tört, hatalmas robaját több mint ezer kilométeres távolságban is hallották.

A hirtelen kialakuló légköri nyomáshullám körbeérte a bolygót, így a Föld minden egyes pontjában érzékelték. A meteorológiai szolgálat azt írta: a magyarországi mérőállomások is regisztrálták a hirtelen bekövetkező nyomásváltozást. "A nyomási zavar az összes állomáson átment, jellemzően 0,5 és 1 hektopascal közötti változásokat okozva, egy-két helyen azonban több mint 1 hektopascalos változást produkált". A meteorológiai szolgálat érdekességként azt is kiemelte, hogy mivel a lökéshullám két irányból érte el Magyarországot, így kétszer figyelhető meg a mérésekben a zörej.

Az illetékes hatóságok szombaton közölték, hogy szökőárriadót rendeltek el a Csendes-óceán déli térségében, miután kitört egy tenger alatti vulkán Tonga közelében. A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) vasárnap fújta le a szökőárriadót. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.