Trump: A szélsőséges demokraták kommunista országot akarnak csinálni az Egyesült Államokból

külföld
2022 január 16., 17:23
comments 4

„2024-ben visszavesszük a Fehér Házat” – mondta Donald Trump volt amerikai elnök helyi idő szerint szombaton este, az Arizona állambeli Florence városában tartott politikai nagygyűlésen.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/Getty Images via AFP

A „Mentsük meg Amerikát” (Save America) című, 2 órán át tartó rendezvényen a volt elnök – az idén novemberben esedékes félidős választásokra utalva – azt mondta: fontos, hogy a republikánusok mind a képviselőházban, mind pedig a szenátusban visszaszerezzék a többséget. „Nagy vörös hullám indul el itt, Arizonában, és végig fog söpörni ezen az országon” – mondta a Republikánus Párt színére utalva.

Trump ugyan nem jelentette be, hogy újra elindulna a 2024-ben esedékes elnökválasztáson, de arra bíztatta az embereket, hogy mindenképpen menjenek el szavazni. „Hiszem, hogy 2024 még fontosabb lesz, (de) ebben az évben (2022-ben) fogjuk visszavenni a képviselőházat, vissza fogjuk venni a Szenátust, és vissza fogjuk venni Amerikát. Ez nagyon fontos. És 2024-ben vissza fogjuk venni a Fehér Házat” – mondta.

„Az emberek éhesek az igazságra: vissza akarják kapni az országukat” – mondta Trump, aki a beszédében megint utalt arra, hogy szerinte amikor 2020-ban kikapot Joe Bidentől, választási csalások történtek. „Mindig is gyönyörű országnak tartottak bennünket, ahol tisztességes választások vannak, és most sok szempontból nevetség tárgya vagyunk szerte a világon” – mondta.

A volt republikánus elnök a média egy részével szemben is kritikát fogalmazott meg, ami szerinte „megalapozatlannak” és „nagy hazugságnak” nevezi a választási visszaélésekkel kapcsolatos vádakat, és „továbbra is visszautasítja, hogy beszéljen róla”. Trump szerint ennek az az oka, hogy a média a „radikális baloldali demokraták zsebében van, ugyanazoknak az embereknek a zsebében, akik tönkreteszik az országunkat”. Trump azt mondta:

„A szélsőséges demokraták kommunista országot akarnak csinálni az Egyesült Államokból.”

A volt elnök szerint a média „bűnrészes” volt Biden megválasztásában, „ha a sajtó őszinte, a választás sokkal másképpen alakult volna”.

photo_camera Fotó: ROBYN BECK/AFP

Biden külpolitikájáról azt mondta: Biden „megalázta” az amerikai nemzetet a „világ színpadán”. Trump szerint Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-Ping kínai elnök utóbbi időszakban tett lépései és retorikája is „a tisztelet hiányára” utalnak. „Nekünk soha nem volt ilyen problémánk. Nem volt probléma Putyinnal és Ukrajnával. Nem volt probléma Hszi elnökkel és Tajvannal. Kína, Oroszország és Irán agresszívak és provokálnak. Egy évvel ezelőtt ezt nem merték volna megtenni. Soha nem tettek volna ilyet. Játszadoznak velünk” – mondta Trump.

A volt elnök kritizálta a kormány koronavírus elleni lépéseit is, és külön kiemelte Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi tanácsadója szerepét, akiből Trump szerint Biden „királyt csinált”. Trump „bűnténynek” nevezte a jelenlegi kormány járványügyi intézkedéseit, és úgy fogalmazott: „minden eszközt megadtunk Joe Bidennek, de kudarcot vallott. (…) Képtelen lépést tartani. Képtelenek. Valójában alkalmatlanok.”

Azt mondta: ma négyszer annyi Covid-fertőzött van, mint az ő elnöksége idején volt, és Biden hangját utánozva emlékeztetett Biden kampányígéretére, amikor az akkor még elnökjelölt politikus azt mondta: „én megszabadulok majd a Covidtól”.

Trump a 2021. január 6-i, Capitolium elleni támadásokat vizsgáló bizottságot „meg nem választottnak” és „politikai viccnek” nevezte, és elítélte az amerikai törvényhozás épületének megtámadása során letartóztatottakkal szembeni „embertelen” bánásmódot. Azt mondta:

„Mi történik ezekkel az emberekkel a börtönökben, miért nem teszik meg ugyanezt az Antifa és a Black Lives Matter mozgalom tagjaival? A demokraták megünnepelték határozatlan idejű, tárgyalás nélküli fogva tartásukat.”

Trump általában is élesen bírálta Bident: „Mindannyian tudtuk, hogy Joe Biden nem lesz olyan jó, de azt kevesen képzelték volna, hogy ekkora katasztrófát jelent ennek az országnak mindaz, amit tesznek.” A koronavírus-járvány rossz kezelése mellett megemlítette a rendkívül magas inflációt és benzinárakat is.

photo_camera Fotó: Robyn Beck/AFP

Szombaton iktatták be a hivatalába Virginia állam új, republikánus párti kormányzóját, Glenn Youngkint. A beszédében az üzletemberből lett republikánus politikus többek között azt mondta: az iskolákban „eltávolítják a tanórákról a politikát, és ismét matematikát, olvasást, történelmet tanítanak majd a gyerekeknek”. Ezzel a kormányzó arra utalt, hogy Virginiában különösen éles vita bontakozott ki arról, hogy civilszervezetek tarthatnak-e órákat kiskorú diákoknak a homoszexualitásról. „A szülőknek joguk van beleszólni abba, mit tanítanak a gyerekeiknek az iskolában” – mondta Glenn Youngkin. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.